![]() |
Degenerativní myleopatie – základní fakta
|
Já jen dodám, že na kl. stránkách jsou uvedené i termíny akcí, na kterých budou realizovány odběry (a tyto termíny budou dle potřeby aktualizovány).
|
Quote:
Odběry budou prováděny stěrem z bukálních sliznic, tedy pro psa minimálně stresujícím způsobem, jen by pes před odběrem neměl min. 30 minut (raději více) nic jíst, pít nebo olíznout někde nějaký "fujtajbl" apod., aby vzorek nebyl kontaminován. Karel |
Ahoj, takže jestli to dobře chápu, můžu případně nechat otestovat i 8letou neuchovněnou fenu?? A kolik by zhruba byla cena testu na DM? Díky Jana
|
Quote:
|
Ahoj, zaujimalo by ma, ci sa jedna o tie iste testy, ako robi Laboklin (ta ista mutacia, ta ista metodika...).
|
Quote:
Zatím detekujeme bodovou mutaci v SOD1 genu (veřejmě publikovanou), a používáme samozřejmě metodiku vlastní. Postupem času bychom rádi výzkum rozšířili i na další mutace, které mohou souviset s tímto onemocněním. |
Vsak som aj bola prekvapena, lebo si pamatam, teda aspon co sa dwarfizmu tyka a ocakavala by som podobny vysledok aj u DM, ze je to licencovane a tym padom zatial dost drahe.
|
Quote:
|
dik za info.docela koukam,kolik nemoci je moznych...na jare necham,arwen ac nechovnou testovat sterem ze sliznic....
|
Quote:
Zajímavá budou samozřejmě i zvířata, na kterých se již třeba nechová - i to může poskytnout důležité informace o tom, odkud se nám ty geny pravděpodobně "táhnou". |
Quote:
|
První termín odběrů DNA pro DM bude 5.2.2011 na MVP DUOCACIB v Brně. Budu vystavovat pouze v sobotu, kdo budete mít zájem nechat svého psa odebrat bez váhání se přihlaste (v neděli nedorazím). Ideální bude provést odběry po posouzení, aby psi nezlobili v kruhu při kontrole zubů.
|
Další termín odběrů vzorků pro výzkum DM bude 19. a 20.3. 2011 na výstavě v Nitře. Kdo máte zájem, hlaste se u mě. Myslete prosím na to, že váš pes by neměl půl hodiny (lépe 1 hodinu) před odběrem nic jíst. Týká se to i pamlsků. Pít z vlastní misky může.
|
K dnešnímu dni jsme otestovali 161 československých vlčáků.
N/N - 80 N/DM - 70 DM/DM - 11 Zvířata pochází především ze zahraničí. Odběr českých psů zahájíme na Svodech a bonitacích. Dlouho jsem přemýšlela, jestli povolit zveřejnění výsledků majitelům zvířat. Protože musím stále odpovídat a komunikovat s mnoha lidmi kteří se dožadují vysvětlení, zda ano, nebo ne, proč ano a proč ne ... rozhodla jsem se že vše usnadním a zveřejňování výsledků povolím. Takže pokud máte zájem zveřejnit své otestované zvíře, učiňte tak zde. Testy jsou prováděny z bulákních sliznic, což není úplně ideální materiál pro genetické analýzy, ale pokud budou dodržena všechna pravidla odběru a nedojde ke kontaminaci vzorku cizorodou živočišnou DNA, můžeme se na výsledky spolehnout. Při jakékoli pochybnosti o správnosti výsledku je nutné zopakovat test z krve. Krev je ideálním materiálem pro tyto analýzy. Test můžeme provést opět my, nebo neměcký Laboklin. |
Budou se odebírat vzorky i příští týden v Roudnici?
|
Quote:
|
a kedy sa asi majitelia dozvedia výsledky?
|
Zpracování testů probíhá postupně. Potřebjeme nashromáždit nekolik desítek vzorků, aby analýza byla levnější. Vzhledem k tomu, že nejde o byznys, nemůžeme testovat po jednom vzorku. Takže nedovedu odpovědět.
|
Takže já začnu, pochopiteně se souhlasem majitele.
Benjamin Ben Srdcerváč N/N. |
Super:-)gratuluji Benjaminovi a děkujem za povolení zveřejnění:-)paráda!Díky Danielo za skvělou práci kterou pro Čsv děláš;-)
Jarka Mrkosová www.cskuklik.cz |
Tak my se taky pochlubíme...
Akkon de Molay N/N rodičům děkujeme :) |
Na žádost Milana Budaje vkládám výsledky testů jeho psů.
Hitt spod Ďumbiera N/N Jetta Crying wolf DM/DM Harmonia Crying wolf DM/DM Dia Kollarov dvor N/DM Jass spod Dumbiera N/DM Geron spod Dumbiera N/DM Beta Vlčí demon N/N Milo Ruskov dvor N/DM |
Ahoj!
Také moje fenky Uni od Úhoště a Crying Princess Chantal Srdcerváč DM N/N Dziękuję za możliwość zrobienia takiego badania:) |
Můj nejstarší Agar u Hromové hory N/DM.
Sice není chovný a potomků se nikdy nedočká, ale informačně se výsledek také hodí. Nese zatím pokud vím netestovanou krev Colt Zepeř. |
Díky všem, kteří budou mít odvahu zveřejnit výsledky svých psů - i ty méně radostné. Právě díky takovým lidem a jejich přístupu se snad naučíme s výsledky DM co nejdříve pracovat tak, jako jsme se naučili pracovat s výsledky RTG na DKK (i tam pamatuju dobu, kdy se špatné výsledky tajily a byla velká nevole je zveřejňovat např. v klubových médiích). Všechno je to jen o našem přístupu a rozumném pohledu na věc.
Pokud vás tato problematika zajímá, podobné vlákno je i na anglickém fóru, kde se neustále objevují nové výsledky a jsou tam rovněž chovatelé a majitelé, kteří k problematice přistupují čelem a našli odvahu uvést jmenovitě i zvířata DM/DM. Rovněž velké díky Daniele - hlavně za to "uvolnění" informací ;) (podle mě toto umožnění volně zveřejnit výsledek testu z ČZU celé věci hodně moc pomůže). Na závěr si dovolím zopakovat slova, která už byla napsaná i jinde - výsledek testu N/N, N/DM ani DM/DM není ani ničí zásluha ani ničí vina. Jsme ve fázi, kdy zjišťujeme stav věcí, za které nikdo nenese a ani nemůže nést přímou zodpovědnost, protože informace o DM v populaci zkrátka nebyly dostupné. Naší zodpovědností ale je, aby v budoucnu další jedinci DM/DM zbytečně nepřibývali ;) |
Tady zveřejňují Poláci http://www.wolfdog.org/forum/showthr...t=16395&page=4
|
ERIK Z VĚRNÉ SMEČKY DM N/N:p zveřejňuji se souhlasem jeho majitelky;)
gratulujem Jarka Mrkosová www.cskuklik.cz |
Aris de Molay - N/N
Děkujeme paní Daniele za její trpělivost. |
Alien Srdcerváč N/N
|
V sobotu jsem odebrala v Roudnici 75 psů!
|
Quote:
|
Quote:
|
Jsem moc zvědavá, jak vypadají čeští psi, zatím mám představu spíš o zahraničních. Myslím, že naši na tom budou lépe, přece jen tu neproběhla tak drastická příbuzenská plemenitba na určité psy jako v zahraničí.
Ať jich je co nejvíce N/N nebo N/DM ;-) |
V sobotu - 23.4. budu na výstavě v Českých Budějovicích. Kdo budete chtít, mohu mu psa odebrat. Ale přihlaste se sami.
|
Quote:
Karel |
Další odběry zítra na bonitaci v Jevišovicích. Možno po celý den nechat odebrat psy, budu až do konce akce.
|
Na žádost majitelky zveřejňuji
Dina Doubravka z Vlčí chaloupky N/N Bary Stříbrný úplněk N/N |
Caltoo Waawanyanka N/N
Mockrát děkujeme paní Daniele |
Ze 72 českých psů odebraných na bonitaci v Roudnici je jen 18 N/DM.
Zbytek je N/N. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
A to iste plati aj pre dwarfizmus podotykam. Vyhoda nizkeho podielu DM alely v populacii je, ze je mala pravdepodobnost, ze by bolo velmi ziaduce (zo slachtitelskych dovodov) dat dokopy N/DM x N/DM (nedajboze N/DM x DM/DM) spojenie. |
Quote:
|
Xí od Úhoště N/N http://img172.imageshack.us/img172/3295/hooray1.gif
|
Acroy Absaroki N/N :grosscool
:wolf |
Gratulujeme :-);)
|
Bizzy Z Udoli komaru N/N
|
Se souhlasem majitele: Al Pacino Steelmaker N/DM.
|
Asta Jasmine Eyes N/N :p
|
Na přání majitelky zveřejňuji:
Dina Doubravka z Vlčí chaloupky N/N Bary Stříbrný úplněk N/N Kdo z majitelů psů odebraných v Roudnici neobdržel výsledek, znamená to jedno - špatně jsem si napsala email. Ozvěte se na [email protected] |
Dream of Darkness Srdcerváč N/N
Dingo Srdcerváč N/DM |
Protože Carlos (majitel Enora Malý Bysterec) zveřejnil na anglickém foru jeho výsledek testu, který jsem prováděla, zveřejňuju ho i tady. Enor je významný plemeník, tak je dobré to vědět.
Enor Malý Bysterec N/DM |
Firsin Hell Z věrné smečky N/DM.
|
Už sa posielali aj výsledky z odoberania v Nitre 20.2.2011? Lebo ja bývam často taká výnimka že sa niečo skomolí a ja zistím že všetci už majú výsledok len ja nie, tak zato sa pýtam :)
|
Asta Jasmine eyes N/N
|
Farn Z Věrné Smečky N/N :)
|
pes Aimu z Dubničanky N/DM
|
Dante Srdcerváč N/DM
Balu Srdcerváč N/N |
Quote:
|
Druid Srdcerváč N/N
|
Výsledky našich holek:
Gira Dakmat N/N Aileen Vlčí tlapka N/DM Danielo DĚKUJEME za tu možnost :-) Ještě se souhlasem majitelů: ABASIE Vlčí tlapka - N/N AKAJ Vlčí tlapka - N/DM ASHANTI vlčí tlapka - N/DM ANTARES Vlčí tlapka - N/DM |
Annie z Holštejna N/N
|
Assyr z Údolí komárů N/N
Děkuji za možnost otestování |
Arwen Grey N\DM
|
Quote:
|
Quote:
|
Test DM Brest z Deštné hory
Brest z Deštné hory - N/DM
|
My to máme takhle:
Fantazie z Vlčí chaloupky N/DM Aitaná Norský vlk N/N Děkuje Daniele za možnost otestování!! A Artíkovi za Kůži. ;-) |
Grey spod Ďumbiera N/DM
Amor Sokolí oko N/DM Danielo, díky... |
Quote:
|
To jo, Artík možná nemoh předat zmutovanou alelu ani kdyby se přetrhnul :)
|
Kdo bude chtít nechat své psy odebrat tento víkend na výstavě v Bratislavě, tak ať se obrátí přímo na místě na Lucku Novoveskou. Odběry provede ona a předá mi je.
Kdo má zájem odebrat psy na výstavě v Praze - tuto sobotu - ať se obrátí na mě. V neděli je možné odebrat v Jeneli Gore - také já. |
Quote:
A Artík ani kdyby se přetrhnul,přesně.:lol: (zveřejňoval v 2. foru o DM) |
An Bizzaré Amant Gris - N/DM
Moc děkujem :) |
Na přání majitele:
Hero od Úhoště N/N Buck II Od Úhoště N/N |
Ema z Vlčí chaloupky N/DM
Dračice Darlin z Věrné smečky N/N Buccaneerca Mašké Waawanyanka N/N Akeenah Runar Waawanyanka N/N |
Tož blahopřejeme vaší smečce k čistění genofondu :) Nepředpokládám, že by Ema "zvýhodnila" svoje štěňata :lol:
|
Quote:
Abraka Lostris N/N Allison Lostris N/DM Angie Lostris N/N Moc děkujeme ! |
Y-Hati od Úhoště N/N
Děkujeme za test. |
Barum Tasha N/DM
Diki moc Danielko ;-) |
Gunner Malý Bysterec N/N :o)
ďakujeme |
Sandy od Úhoště N/N
Dík. |
Na přání majitele:
Bengie II Od Úhoště N/N |
Rena z Litavské kotliny N/DM.
Danielo děkuji! |
Jago spod Ďumbiera N/N
|
Felon Eden severu: N/N
Areia Sotis: N/N Clif Sotis: N/N Desire Sotis: N/N Se svolením majitelů: Anteia Sotis: N/N Cessie Sotis: N/N Cir Cleo Sotis: N/N Corina Sotis: N/N Dero Sotis: N/DM Ecco Sotis: N/N Eiko Sotis: N/N Ellis Sotis: N/N Všem moc děkuji za účast na testování ;-) |
Quote:
ahoj Tesime sa s vami a vsetkym gratulujeme. Je to uzasne, ze viac a viac cvc-iek je testovanych. Ozaj pekne vysledky. |
Po tom co psala Helena asi nebude překvapením, že Kondor je minimálně přenašeč. Až vyrostu, tak vezmu zveřejněné výsledky a zbytek si dopočítám :lol:
Myslím, že Daniela už má skoro jasno jak to kde s DM je a není a mohli bychom mít všichni, ale zatím asi bohužel. Tak mě napadlo k Daniele... můžeš se ptát už při odběru, jestli majitel souhlasí se zveřejněním? Nebo aspoň potom v mailu, ale zkrátka zveřejňovat co nejvíc a nezveřejňovat jen kvůli nesouhlasu majitelů? DM je (naštěstí) nemoc podložená plně geneticky (ikdyž její projev je různý), ale myslím, že by bylo nejlepší co nejvíc výsledků veřejně. Není cílem zdiskreditovat přenašeče nebo dokonce psy postižené, ale mělo by být cílem tuto nemoc pokud možno omezit. Samozřejmě se správně seřazenými propritami např. příbuznost...znaky...DKK........DM |
Quote:
|
Quote:
|
Jasně chápu... jen někteří sem nechodí a ani jim nedochází, že by třeba bylo fajn výsledek zveřejnit, že někdo třeba uvažuje o jejich psu atd., ale byla by to práce navíc, to máš pravdu.
|
Quote:
Výsledky českých psů, kteří byli odebráni na bonitacích potovaly k Daně. Zahraniční majitelé, kteří mi vzorky posílají poštou nebudu dotazovat. Jsem si jistá, že 99% z nich sem chodí. Z wd ostatně ví, že možnost testování zdarma existuje. Ale chápu tvou zvědavost ;-) Majitelé, kteří si nechají psa testovat a nechtějí zveřejnit výsledky je sdělují zájemcům o krytí, už jsem se s tím několikrát zpětně setkala. |
Jiank samozřejmě existuje možnost, že majitelé feny mohou požádat majitele krycího psa o zaslání stěru a já ho otestuju. Myslím, že každý kdo má psa testovaného, tuto skutečnost přizná.
|
Quote:
Předpokládám, že to má Dana už doma dopočítaný a už ví kterej NO za DM může :lol: |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Ale s tou mutací mě tak napadlo... takže je možný, že kdyby se čistě teoreticky povedlo dotáhnout celý plemeno na N/N, že se pak DM stejně někde vyskytne... takže vlastně ani žádnej dopočítanej výsledek není úplně jistej, jistý je jen to, co je otestovaný :) |
Quote:
Už nepij! :lol: |
All times are GMT +2. The time now is 06:31. |