Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Hodowla (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   Krajowy spis wilczakow (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1478)

Ynk 08-12-2004 00:57

Krajowy spis wilczakow

Quote:

Originally Posted by Margo
Quote:

Originally Posted by Agnieszka
Chyba coś koło 37... czy może już 38...?

40 wilczaków to jest w sumie w calej Polsce.... :D

Jesli tak, to biorąc pod uwagę ile przybyło od czasu tego posta MArgo /6.12.04/ to wychodzi że moja DeMolka klasyfikuje sie chyba na magiczne 44 miejsce :-)

Biorąc pod uwagę co sie dzieje proponuję:
KRAJOWY SPIS WILCZAKÓW
Proponuję się meldować pokolei poniżej pilnując by nie zrobić podwójnego wpisu. Margo ma chyba dodatkowe info o tych co nieżyją na forum.
Powinno to dać realny z przyblizeniem jednak bardzo dużym wynik, którego wszyscy jesteśmy ciekawi /tak mi się wydaje/.
Nr kolejny X, Pies imieniem Y, miasto Z, właściciel: /np Ynk/

Co Wy na to? No, meldować się podając swój nr kolejny wg kolejności postów, a Margo doda tych co śpią. :cheesy:

Ori 08-12-2004 03:04

pomysl super ale dla mnie to powinna byc czesc bazy a nie forum, juz Margo o to maglowalam :cheesy:

Margo 08-12-2004 13:29

No to podaje spis:

Spis polskich wilczakow....

Sebastian 08-12-2004 13:43

Margo myslę że to literówka ale sprawdziłem w database i wydaje mi się ze pozycja 24 Herry to raczej Herra K d ?? :oops:

z Peronówki 08-12-2004 13:50

Quote:

Originally Posted by Sebastian
Margo myslę że to literówka

Zgadza sie - juz poprawilam...

Narvana 08-12-2004 15:04

Calkiem sporo tych wilczakow u nas :D
Irma byla pierwsza w Polsce? Fajnie

z Peronówki 08-12-2004 15:42

Quote:

Originally Posted by Narvana
Irma byla pierwsza w Polsce? Fajnie

Tzn na pewno nie, bo mam dane, ze przyjechalo wiecej. Ale jest nr 1. ktory zostal na 100% zatwierdzony. Slyszalam, ze np z Czech do Polski z wilczakiem wrocila rodzina pana Bednarskiego, ale to dane niepotwierdzone. Poza tym, tak jak pisalam w poprzednich topikach mozna uznac, ze wilczaki przyjezdzaly do nas juz wczesniej, ale brak na ten temat danych, bo do wojskowych nie mamy dostepu, a w Zwiazku trzeba by bylo samemu przeszukiwac archiwum....

Agnieszka 08-12-2004 17:19

Taki spis to wspaniały pomysł! Garo był już 5, super, nie wiedziałam :)

Narvana 08-12-2004 18:14

Aha Czyli wilczaki byly sprowadzane do Polski do woja?
Ciekawe kiedy/ktory moj bedzie :roll:

Ynk 08-12-2004 19:23

Quote:

No to podaje spis:
...

Małgosiu, Ty serca nie masz :-)
Załatwiła spis jednym ciosem..
A gdzie ten szał dopisywania, zamieszanie, wyjaśnienia :cheesy:
Siadła i spisała :cheesy:
Miało byc dużo gry wstępnej.. a tu po orgaźmie :cheesy:

Narvana 08-12-2004 19:33

:twisted: :mrgreen:

z Peronówki 08-12-2004 19:42

Quote:

Originally Posted by Ynk
Miało byc dużo gry wstępnej.. a tu po orgaźmie :cheesy:

Ale jak? Troche wyobrazni! :wink: Przeciez to nic innego jak zabawa w uczennice ( 8) ) i nauczyciela i sprawdzanie obecnosci. :wink:

ewamirekbednarscy 08-12-2004 21:41

pierwszy z pierwszych

Potwierdza, pierwszy z pierwszych w Polsce był RINGO z PS F-3, ur. w 1967r, przywieziony do Polski przez Mirka w 1972r.
W 1980r przyjechał JUKRO z PS ( ur. 1980) wystawiałam go w klasie honorowej w Katowicach, Warszawie i Płocku, wszędzie oceny doskonałe, zdziwienie, zainteresowanie i totalna zrozumiała zresztą niekompetencja co do nowej rasy. W 1987 przywieźliśmy sukę CVIKA Pohostinstwo Cs.
Dokumenty sa na wszystko, rodowody, oceny i katalogi z wystaw.
A potem po kilkuletniej przerwie w chowaniu CV pojawił się CLIF.
Bardzo się cieszę ze spisu. Pozdrawiam Ewa

Narvana 08-12-2004 21:48

Witamy!
Fajnie ze CzW byly juz tak szybko! :) :shock:

Narvana 08-12-2004 21:52

No to my w Polsce mielismy calkiem dobre psy! Jak nie bardzo dobre :wink:

z Peronówki 08-12-2004 21:56

Re: pierwszy z pierwszych

Quote:

Originally Posted by ewamirekbednarscy
Potwierdza, pierwszy z pierwszych w Polsce był RINGO z PS F-3, ur. w 1967r, przywieziony do Polski przez Mirka w 1972r.

No tutaj prosilabym o dokladniejsze dane, bo czeskie spisy nie maja nic :? - jedna wielka biala plama... :| Aby uzupelnic dane potrzebowalabym date urodzenia, nr. rej, imona rodzicow - najlepiej skan rodowodu...

Quote:

W 1980r przyjechał JUKRO z PS ( ur. 1980)

No o nim mamy dane od pana Hartla, ale tez niepelne. W papierach napisane jest, ze trafil do Wojska Polskiego. Moglabym prosic o jakies szczegoly?

Quote:

Dokumenty sa na wszystko, rodowody, oceny i katalogi z wystaw. A potem po kilkuletniej przerwie w chowaniu CV pojawił się CLIF. Bardzo się cieszę ze spisu.

No to ja prosze o wszystko - wyniki wystaw, jak mozna to takze fotki. Pozwoli to nam uzupelnic troche historie wilczakow w Polsce... :D

ewamirekbednarscy 08-12-2004 22:00

Z pośpiechu pomyliłam datę. Ringo z PS, F-3, nr ew. 112, nr. w ks.hodowl. 108, ojciec ODIN z Ps, F-2, matka ANKA z Ps, urodzony 16.01.1969.
A Jukrusia wystawiałam w 1990r. Uwielbiał sie pokazywać.

Ynk 08-12-2004 22:02

Re: pierwszy z pierwszych

Quote:

W 1980r przyjechał JUKRO z PS ( ur. 1980) wystawiałam go

Witaj Ewo
Dzięki za takie cenne informacje.
Margo, i co Ty na to?
Mamy pierwszy wpis, i do tego niezgodny z podanym przez Ciebie. Aktualizuj Słonko swoją listę w poście :-)
Ciekawe ile nowinek wyjdzie jeszcze tutaj.

ewamirekbednarscy 08-12-2004 22:06

Ojciec Mirka, przyjaciel ing.Hartla i w tamtym czasie atache wojskowy w Pradze, dostał w prezencie dla syna RINGA ( rok 1969)

z Peronówki 08-12-2004 22:17

Quote:

matka ANKA z Ps

No to jeszcze prosze o dane Anki, bo jej tez oczywiscie w spisach brak... :frown:

ewamirekbednarscy 08-12-2004 22:55

Quote:

Quote:

matka ANKA z Ps

No to jeszcze prosze o dane Anki, bo jej tez oczywiscie w spisach brak... :frown:

rodzice ANKI z PS ev.c.862
JAMIN z VRBEN Cs PKp 17670
CILKA z PS ev.c. 258

ewamirekbednarscy 08-12-2004 23:16

Quote:

Originally Posted by Narvana
No to my w Polsce mielismy calkiem dobre psy! Jak nie bardzo dobre :wink:

Masz rację,CV trafił do Polski w prywatne ręce wcześniej niz w Czechosłowacji. tam psy dostawali wybrani hodowcy a nie prywatni właściciele. RINGO szkolony był w dwóch cyklach przez wojsko (PS), pierwsze typowo wojskowe szkolenie ogólne- ocena bardzo dobra, drugie zindywidualizowane wg. programu płk. Hartla na potrzeby właściciela. Mirek w Pradze psa doszkalał, pies uczony przez dorosłego, musiał sie przestawic na komendy wydawane przez dzieciaka. Udało sie. Wyszkolony był doskonale. Przeszukiwanie terenu, obrona, pilnowanie, wszystko super. Razem przemierzyli Czechy, Morawy, Karkonosze i Puszczę Białowieską. Do dzisiaj Mirek twierdzi że lepszego niż RINGO, CV nie spotkał.

Ynk 08-12-2004 23:18

Quote:

CILKA z PS ev.c. 258

A ja na swojej butelce od piwa nalazłem coś takiego: 5907156000074
Czy to sie może przydac? :cheesy:

z Peronówki 08-12-2004 23:39

Quote:

CILKA z PS ev.c. 258

Oj, chyba udalo sie wszystko poskladac. Dobrze mi wychodzi, ze Anka byla jeszcze ONem?

Narvana 08-12-2004 23:45

No to my Polacy nie jestemy tacy zli pod wzgedem CzW w przeszlosci! :wink:

Agnieszka 08-12-2004 23:50

Witaj Ewo i Mirku
Nawet sobie niewyobrażałam, że CzW tak wcześnie zawitały do Polski... :)

suru 14-12-2004 15:37

p.s. do spisu narodowego ;)
brakuje Frama Krivoklatsky Atos,
bo choc obecnie wciaz za morzem,
to jak przekopac stara liste mailowa przyjal zaszczytny numer przybywajac do Polski razem z Fany jako "Trzynasty Wojownik"

pozdr
Kamila&Fany (co w rodzinie to nie zginie :wink: )

z Peronówki 19-12-2004 15:04

Quote:

Originally Posted by suru
brakuje Frama Krivoklatsky Atos,
bo choc obecnie wciaz za morzem,

No, co do Frama to sie zastanawialam, czy nadal jest "Polakiem". Ale OK, niech bedzie... :)

No i lista jest juz poprawiona... :)

Ynk 19-12-2004 17:16

Małgosiu, mała poprawka.
DeMola urodziła sie 1.11.04.
Dowiedziałem się o tym dopiero od Milana przy odbiorze córy :-)

z Peronówki 19-12-2004 19:19

Quote:

Originally Posted by Ynk
Małgosiu, mała poprawka.
DeMola urodziła sie 1.11.04.

OK, zrobie poprawke przy nastepnej aktualizacji bazy danych....

Agnieszka 15-01-2005 20:01

Patrzę, że doszło trochę psów i z miejsca 28. skoczyliśmy na 33. 8)
Margo, Przemku, czy to są już te najdokładniejsze dane?

z Peronówki 15-01-2005 20:49

Quote:

Originally Posted by Agnieszka
Margo, Przemku, czy to są już te najdokładniejsze dane?

Niestety takiej pewnosci nie ma.... Mozliwe, ze przyjechaly jeszcze jakies psy ze Slowacji.... Ale wszystko trzeba by bylo sprawdzic w naszym ZKwP w oddziale glownym, bo to oni nostryfikuja rodowody. No i czasem moze byc tak, ze ktos psa do ZKwP nie zglosil....

Ynk 07-02-2005 02:12

Quote:

No to podaje spis:

1. Ringo z Pohraniční stráže - 1969.01.26
2. Jukro z Pohraniční stráže - 1980.03.21
.
.
46. Demolka spod Ďumbiera - 2004.11.01

Margo, czy od tej pory gdy przyjechała DeMola nikt inny nie dojechał z nowymi Wilkami do kraju? Jak pamiętam to było juz tam małe co-nieco :mrgreen:

Narvana 07-02-2005 10:57

No wlasnie Juz nowe psy w Polsce sa
Albo sa Polskie ale na emigracji :mrgreen:

z Peronówki 07-02-2005 12:48

Quote:

Originally Posted by Ynk
Margo, czy od tej pory gdy przyjechała DeMola nikt inny nie dojechał z nowymi Wilkami do kraju? Jak pamiętam to było juz tam małe co-nieco :mrgreen:

No jedynie Areta. W sumie narazie zasila populacje w Luksemburgu, ale mozne ja dodac... :)

WolfHaze 20-05-2005 14:34

Heheh obawiam się, że do listy dołączy jeszcze jeden pies, a właściwie suczka :P Na razie nie będę nic więcej zdradzać, ale proszę moderatora o kontakt :)

wolfin 21-05-2005 05:41

Harku (HARMONIA EDEN SEVERU) tesz mozna dodacz. :cheesy:

Narvana 21-05-2005 08:45

Quote:

Originally Posted by WolfHaze
Heheh obawiam się, że do listy dołączy jeszcze jeden pies, a właściwie suczka :P Na razie nie będę nic więcej zdradzać, ale proszę moderatora o kontakt :)

WOW
Pisz szybko! :D

Gaga 21-05-2005 09:31

Quote:

Obawiasz sie ? :D To sie nie ma czego obawiac tylko...dolaczac - poki lista jest otwarta :cheesy:

WolfHaze 21-05-2005 10:34

Hehe "obawiam się" jest chyba troszkę uzasadnione ;) Albowiem to historia niezwykle nieprawdopodobna i samej nie chce mi się w nią wierzyć ;) Możecie wierzyć, albo nie, ale wyciągnęłam wilczaka ze schroniska, brrr ... jeśli ktoś nie wierzy, niech pisze - wyślę fotkę :) Z resztą, jak się dowiem jak można umieszczać fotki na forum, wyślę tutaj. Problem jest taki, że nie znam ani rodziców, ani hodowli z której pochodzi, nic nie mówiąc o drzewie rodowym :/ Ktoś mógłby mi pomóc?

Narvana 21-05-2005 10:38

Uuuuuu
A to gdzie sie fotki umieszcza jest napisane na forum bardzo dokladnie
poczytaj w dzale na forum Off topic
http://www.wolfdog.org/php/index.php...96129503744b6d

Rona 21-05-2005 10:44

Quote:

Hehe "obawiam się" jest chyba troszkę uzasadnione ;) Albowiem to historia niezwykle nieprawdopodobna i samej nie chce mi się w nią wierzyć ;) Możecie wierzyć, albo nie, ale wyciągnęłam wilczaka ze schroniska, brrr ... jeśli ktoś nie wierzy, niech pisze - wyślę fotkę :) Z resztą, jak się dowiem jak można umieszczać fotki na forum, wyślę tutaj. Problem jest taki, że nie znam ani rodziców, ani hodowli z której pochodzi, nic nie mówiąc o drzewie rodowym :/ Ktoś mógłby mi pomóc?

To witam najserdeczniej w KSC (klubie czweczkowych sierotek):mrgreen: i prosze o dalsze szczegóły :) . Historię mojej Tinki możesz przeczytać w opowiadaniach... A fotka mile widziana na adres [email protected]

Gaga 21-05-2005 12:52

No nieeeee! Ja prostetuje!! Roneczko - co to za prywata ? :wink: Czy to nie Ty pisalas ze czeweczki to dobro ogolnonarodowe? Na forum z ta bidunia, na forum...ladnie prosimy :lol:

Agnieszka 21-05-2005 15:16

Quote:

Albowiem to historia niezwykle nieprawdopodobna i samej nie chce mi się w nią wierzyć ;) Możecie wierzyć, albo nie, ale wyciągnęłam wilczaka ze schroniska, brrr ... jeśli ktoś nie wierzy, niech pisze - wyślę fotkę :) Z resztą, jak się dowiem jak można umieszczać fotki na forum, wyślę tutaj. Problem jest taki, że nie znam ani rodziców, ani hodowli z której pochodzi, nic nie mówiąc o drzewie rodowym :/ Ktoś mógłby mi pomóc?

Oj, Wolfhaze, to opowiedz swoja historie! to bardzo ciekawe, gdzie znaleźliście tego psa, itd., itp. ....:) A szukałaś, czy pies nie ma numeru? może uda się rozpoznać go wtedy.
Pozdrawiam i czekam na fotkę i opowieść :twisted:

Rona 21-05-2005 15:41

Quote:

Originally Posted by Gaga
No nieeeee! Ja prostetuje!! Roneczko - co to za prywata ? :wink: Czy to nie Ty pisalas ze czeweczki to dobro ogolnonarodowe? Na forum z ta bidunia, na forum...ladnie prosimy :lol:

Gaguś, to zupełnie nie tak!
Primo - to nie ja pisałam, że to jest dobro ogolnonarodowe, tylko chyba Ela. Ja zawsze twierdziłam, że czeweczki należą do wszystkich tych, co je kochają - skądinąd uważam, że szkoda by ich było dla niektórych przedstawicieli narodu :wink:
Secundo - prosilam o fotki zanim będą na forum, a nie zamiast!!

Quote:

Albowiem to historia niezwykle nieprawdopodobna i samej nie chce mi się w nią wierzyć ;) Możecie wierzyć, albo nie, ale wyciągnęłam wilczaka ze schroniska, Problem jest taki, że nie znam ani rodziców, ani hodowli z której pochodzi, nic nie mówiąc o drzewie rodowym :/ Ktoś mógłby mi pomóc?

No to daj sobie pomóc i wal tę niezwykłą historię. :roll: A gdzie psinkę odnalazłaś? Tzn w którym schronisku?

Margo 13-09-2005 20:26

OK, no to troche zaktualizowalam liste i wyglada na to, ze na dzien dzisiejszy dobijamy do 50 wilczakow, ktore zyja w Polsce.... :)

Sebastian 13-09-2005 21:28

No pół klubu już mamy. Może idąc tym tropem załozymy półklub rasy zamiast całego?? :mrgreen:

z Peronówki 14-09-2005 09:47

Quote:

Originally Posted by Sebastian
No pół klubu już mamy. Może idąc tym tropem załozymy półklub rasy zamiast całego?? :mrgreen:

Niby tak. Drugie rozwiazanie to zapisac do ZKwP cale rodzinki, babcie i dziadkow i bedzie 100 czlonkow, nawet z hakiem... ;)

z Peronówki 11-12-2005 14:04

No i lista ponownie zostala uaktualniona... ale powiem w tajemnicy, ze nie ostatni raz w tym roku..... :wink:

Margo 13-03-2006 00:29

Polskie stado CzW powiekszyl wlasnie mlodszy brat Carmen - Argo od Starkej, ktory zamieszkal w Krakowie... :D

Galicja 13-03-2006 10:06

O rany !!!!!!
gdzie, kto kiedy!!!!??? :wink:

z Peronówki 13-03-2006 16:05

Quote:

Originally Posted by magdalena
gdzie, kto kiedy!!!!??? :wink:

Poczekaj - zaraz dam Tobie wiecej informacji.... :)

Joanna 14-03-2006 11:41

Margo, a może jakiś licznik, który będzie automatycznie podawał liczbę CzW przebywających aktualnie w naszym pięknym kraju?

z Peronówki 14-03-2006 12:48

Quote:

Originally Posted by Joanna
Margo, a może jakiś licznik, który będzie automatycznie podawał liczbę CzW przebywających aktualnie w naszym pięknym kraju?

Tzn taki licznik jest w statystych:
http://www.wolfdog.org/pol/dbase/stats.html
(pierwszy 'ranking')...ale wymaga kilku przerobek.... :D

Joanna 14-03-2006 13:02

No OK, tylko że on liczy też martwe dusze :|

z Peronówki 14-03-2006 13:44

Quote:

Originally Posted by Joanna
No OK, tylko że on liczy też martwe dusze :|

Bo wczesniej nie bylo w tabeli miejsca na dokladniejsze dane.... Dlatego zalozylismy, ze srednia zycia wilczaka to 8 lat, ale rzeczywiscie powoduje to duzy blad statystyczny.... W nowej bazie liczba psow w danym kraju bedzie juz liczona na podstawie rzeczywistego stanu, ale nie szacowania....

All times are GMT +2. The time now is 06:49.