![]() |
Re: Specjalna wystawa (chyba) wilczakow???? - Svetla (CZ)
Quote:
|
Re: Specjalna wystawa (chyba) wilczakow???? - Svetla (CZ)
Quote:
Wygladac ma to mniej wiecej tak: http://dl.wolfdog.org/pics/gallery/w...s_C24S3339.jpg http://dl.wolfdog.org/pics/gallery/w...a_C24S3259.jpg Oczy moga byc jasniejsze. Ale im bardziej sa ciemne, tym wieksza jest to wada. I np. u psa z czarnym okiem zaleca sie postawic ocene "dobra", nawet jesli reszta ciala jest OK. |
Dzieki
wydaje mi sie, ze nasz pies ma normlane oko :roll: zobaczymy co na wystawie w Lodzi nam napisza o nim ;) |
Chyba w przeciągu 4 lat coś się zmieniło względem oczy ;-) Ostatnio usłyszałam : Ach czemu ona ma takie jasne oczy gdyby były ciemniejsze:ehmmm (Pl sędzina )
http://jadiel.zperonowki.pl/main.php...serialNumber=1 |
Quote:
|
Anetka - mysle ze ja tez z ta sedzina spotkalam sie (tz z Polski)
ona mi w opise napisala ze mami za jasne oko i za krotkie ucho i za waska klatke piersiowa :))) ale to juz nie pierwszy raz :) to juz nereagujemi |
Idzie sie uśmiać :lol::lol::lol::lol::lol::lol:
|
Na przełomie 2 miesięcy oczy Ziry niesamowicie się zmieniły (patrz foto ;D )
Co sądzicie o ich przyszłości????? http://x.garnek.pl/ga8102/8b8a7022a3...315a3/oczy.jpg :roll: |
Oczy mojej suczy były trochę za ciemne w pierwszym roku życia, ale Paula powtarzała mi z uporem maniaka, że dzieciom Enora MB ślepia często rozjaśniają się ok 2-giego roku życia i tak się właśnie stało, NB ku mojemu wielkiemu zdziwieniu :shock:. Tzn oczy Lorki mogłyby być ciut jaśniejsze, ale spokojnie mieszczą się we wzorcu.
Inti ma bardzo jasne oczy (w słońcu prawie cytrynowe) 8), nie znam ojca miotu, ale Enor jest dziadkiem, więc moim zdaniem nie ma sensu wyrokować o kolorze oka zanim psica całkiem nie dojrzeje. Poza tym pamiętaj, że wilczaki miewają różne odcienie ślepiów w zależności od diety, pory dnia, otoczenia które się w nim odbija, pory roku - w zimie zazwyczaj troszkę ciemnieją a latem są jaśniejsze itd. :p |
Można wprowadzić jakąś dietę aby rozjaśnić oko śierściuchowi?
|
Prędzej przyciemnisz, karma ze spora zawartością alg. Ale to nie są jakieś specjalnie widoczne różnice.
Wieść gminna niesie również, że oko ciemnieje z wiekiem- nie bardzo wiem jak to traktować (na ile serio), bo nie wiem od jakiego wieku zaczyna się ta granica ciemnienia :twisted:. W każdym razie na pewno nie w w wieku 6 lat, co stwierdzam na posiadanym egzemplarzu doświadczalnym :D |
Quote:
Cóż skoro pisze to tak doświadczona hodowczyni, może rzeczywiście coś w tym jest, nie mnie to kwestionować. Jedyne co mogę zrobić, to sprawdzić na swoim "egzemplarzu". :) |
Quote:
Cóż, dalej będziemy kochać jak własnego:D |
Quote:
Mam w domu takie chodzace przyklady, gdzie najlepszym jest Jolka, ktora w mlodosci miala jasniusienkie oczy: http://www.wolfdog.org/pics2/2002/2/2938.jpg http://www.wolfdog.org/pics2/2001/12/2270.jpg (jak na tamte czasy wrecz SUPER jasne ;-)) a teraz kolor ten przeszedl juz w braz: http://www.wolfdog.org/pics2/2010/11...73-2627474.jpg Quote:
Bo tak teoretycznie tez powinno byc. Jasne oko jest cecha recesywna - krotko mowiac jesli rodzice maja jasne oczy to wszystkie szczeniaki tez powiny byc jasnookie... (przyklad: weimarczyki). Ale u wilczakow tak nie jest...:twisted: To, ze z ciemnookich rodzicow rodza sie jasnookie maluchy to oczywiste. Ale po psach jasnookich moga sie u nas rodzic psy o ciemniejszym kolorze. Dodatkowo mamy w rasie wlasnie ta zmniane kolorow. U szczeniakow oczy czysto jasnieja. A z wiekiem coraz bardziej ciemnieja... Ciemnienia nie ma jedynie u psow rzeczywiscie mocno jasnookich. I celem hodowli jest m.in wlasnie dazenie to tego, aby kolor oczu byl staly i niezmienny... Tzn chodzi o pozbycie genow "odpowiedzialnych" za to sciemnianie... ;) |
jesli troche dluzej posiedziec w WD galerii i zerknac na fotki psow mlodych i jak wygladaja teras - latwo bedzie widac ze cziemnieja :)
to akcentuje prawe kazdy stary hodowca wilczakow z SK ( a one jak wiadomo widzieli i samego Repa :) to ze Chey narazie ma jasne oko to super - ale jakie oko bedzie miec w wieku 14 lat? pozyjemi zobaczymi :) |
Daiva, w wieku jego 14 lat guzik mnie będzie obchodził kolor jego oka, bo będę szczęśliwa mając go nadal przy sobie:) (o ile wcześniej nie przegryzie mi gardła oczywiście:twisted:)
Odnoszę się teraz do owych 7 lat, nie wiem, może faktycznie w ciągu 12 miesięcy kolor poleci "na pysk", może tak to działa właśnie? Pożijom-uwidim:P |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Interesuje mnie jak się ma ciemniejsze wybarwienie sierści i ciemniejsza oprawa oka do jego koloru... Czy nie jest tak jak u ludzi, że ludzie o ciemnej karnacji skóry częściej mają też ciemne włosy i oczy? Czy ciemniejszy kolor sierści u wilczaka niesie ze sobą mocniejszą pigmentację oczu? |
Quote:
|
Quote:
|
Chyba raczej naturalne brunetki z błękitnymi oczami ;)
|
Quote:
Mnie wydaja sie stosunkowo jasne, ale piszę "stosunkowo", poniewaz mam wrazenie, ze jego ciemne futro podbija kontrast - i jego slepka w ciemnej oprawie futra wydaja mi sie jasniejsze. Moze u psa o jasniejszym futrze bylyby za ciemne, nie wiem... Ja tam lubie jego bandyckie spojrzenie ciemnej mordy:love |
Na moje oko ...;-) to Biesio ma jaśniutkie śliczne oko!!
Wonderze za to kolor oka cały czas się zmienia w sensie bardzo wolno i lekko rozjaśnia, wcześniej miała mocno miodowe, teraz albo się rozjaśniło na bardziej lekko miodowe, ale może to też być efekt kontrastu ze śniegiem :) a tak w ogóle, to jej matka i babka mają jasne oczy, ojciec też (choć go na żywo nie widziałem). |
Quote:
|
:) dzięki za odpowiedź... widzę, ze wskrzesiłam temat ;) 8) Czyli zostało mi czekać :)
|
Quote:
|
Quote:
Chantalka ma super (jak i całe rodzeństwo) jasne oczy - ale szczerze wolę takie jak miała Twoja suka wcześniej - takie Unkowe, to takie przewidywalne oczy, prawdziwe zwierciadło "duszy". Prawda Rona? Pisałyśmy kiedyś o tym. Unkowatej zmienia się kolor zależnie od pory roku, latem, zimą i wczesną wiosną są jaśniutkie, ale też nie zawsze, bo czasem mam wrażenie, że na jej oczy ma też wpływ pora dnia i pogoda. |
Quote:
|
Kiedyś pytałem Edit czy jest szansa na rozjaśnienie oka za pomocą diety. Wspominała o mięsie z kurczaka, indyka, kaczki i królika. Może dzięki takiej diecie można delikatnie rozjaśnić oko, ale równie dobrze można zbankrutować ;)
|
Quote:
niektóre e-papierosy reklamują jako poprawiające cerę i niwelujące zmarszczki :D I ludzie w to wierzą :evil_lol |
Quote:
Tak czy owak, naturę ciężko poprawić. |
Najprostszy i najtanszy sposob na rozjasnienie oka, to poswiecic mocna latarka w tyl glowy psa :twisted:
|
Quote:
Nie Tobie zresztą jedynemu i nie tylko Twój hodowca, takich bajeczek jest całe mnóstwo. Na szczęście, na ogół, kolor oka czy ilość cm tu i tam, nie ma większego wpływu na stosunek do własnego psa:) P.S. Jest jeszcze jeden sposób, dość powszechny:) Ale niestety trochę kosztuje (cena pakietu CS, bądź samego photoshopa). Ten sposób zadaje kłam teorii ciemnienia oka, bo na poniższym przykładzie widać wyraźnie, że z wiekiem oko jaśnieje i to bardzo :D http://cheitan.zperonowki.com/blog/uploads/oko.jpg Zdjęcia są z bazy WD:) |
Gaga te zdjęcia nie widziały Photoshopa (tak dla sprostowania, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź).
A swoją drogą to dzięki pakietowi Adobe z każdego sierściucha można zdobić ideał wzorca :) |
Jak nie widziały?:) Pierwsze jest robione pod słońce, dwa ostatnie maja mniej intensywne światło a barwa z ciemnego brązu stała się niemal cytrynowa:) Może więc darmowy Gimp?
W bazie jest cała masa "PS-utych" zdjęć. |
Quote:
|
Quote:
|
To bez znaczenia jaki. To tylko przykład, żartobliwy, choć mniej zabawne jest jak pomyślimy dlaczego ludziom chce się takie rzeczy robić :evil:
|
Na pierwszym zdjęciu światło pada prosto w oczy ale zdjęcie również robione jest bardziej od frontu pyska. Na poniższych fotach słońce znów świeci w oczy, ale zdjęcie jest robione z boku, stąd inna barwa oczu. Największe wątpliwości mam do ostatniego zdjęcia, ale na pozostałych trzech mogło się obyć bez PS.
Ludzie mają czas i moc, a jeśli psa traktują jak przedłużenie własnego ego to nie ma limitów. |
Tak bardziej na powaznie.
Z moich obserwacji wynika, ze oko ciemnieje mocno w wieku 2,5-3 miesiecy. Potem stopniowo sie rozjasnia i pies powyzej pol roku powinien miec juz "swoj" kolor. Bedzie mial taki przez jakis czas z lekkimi wahaniami, a powyzej 2-3 lat powinien zaczac zmieniac na ciemniejszy. Powinien, bo sa psy, ktorym oko nie ciemnieje, takie ktorym ciemnieje albo jasnieje w wieku 2-3 lat i takie ktorym ciemnieje bardzo szybko. To sprawa osobnicza - zalezna tez od srodowiska. Mniej widac ciemnienie oka u psa z zolta lub cytrynowa teczowka, a bardziej jesli ma troche brazu na obrzezach. Moze ktos z wiekszym doswiadczeniem to rozwinie ;) Mamy cztery wilczaki. Najjasniejsze cytrynowe oko ma Bruxa, ale w tej chwili jest za mloda, zeby cokolwiek ocenic, bo jeszcze jest na etapie zmian. Zaraz po niej plasuje sie Zmora, ktora ma oko zolte, nastepnie Jabber i Strzyga z jantarowymi - Jab ma jasniejsze. U Zmory (prawie 3 lata) oko jest troche ciemniejsze niz miala wczesniej, ale nadal zolte. U Jabbera (prawie 4 lata) wyjasnialo o ton z wiekiem, ale ma na granicach teczowki brazowy nalot - na razie sie nie powieksza. U Strzygi oko najszybciej ciemnieje pomimo, ze jest najmlodsza (2 lata). Najpierw miala bardzo jasne, w okresie szczeniecym jej pociemnialo, potem znowu wyjanialo, ale teraz pojawil sie ten sam brazowy nalot na granicy teczowki jak u Jabba i powoli sie powieksza. Nadal ma jasne, ale prawdopodobnie najszybciej jej sciemnieje. Zdjecia tego do konca nie pokazuja, bo kolor oka jest inny w zaleznosci od pogody, kadru, kata padania swiatla, otoczenia, jasnosci fotki, rodzaju aparatu, pory dnia i tysiaca innych rzeczy. Jesli mamy ciemny pochmurny dzien ze slabym swiatlem to pies zazwyczaj bedzie mial ciemniejsze oko, z kolei najlepsze fotki, wychodza w sloneczny zimowy dzien, jesli sa robione pod odpowiednim katem albo przed zachodem slonca ;) Oko najlepiej i tak oceniac na zywo, bo zadne zdjecie nie odda koloru. Ja widze roznice ogladajac fotki na dwoch roznych komputerach, ale fakt, ze te roznice nie sa jakies drastyczne. Jesli pies przy tym samym kacie padania swiatla i tej samej pogodzie zmienia kolor oka o kilka tonow, to faktycznie jest to dziwne. Strzyga - fotki maja miedzy soba tydzien przerwy - jedna robiona w dzien pochmurny z padajacym sniegiem i druga w sloneczny z czystym niebem ;) http://www.wolfdog.org/temp/1291411919-4867369.jpg http://www.wolfdog.org/temp/1292761290-4860659.jpg Na drugiej fotce oko jest jasniejsze, ale tonacji nie zmienilo. |
Quote:
Paweł wspomniał o kolorze oczu Wonderki, mam jej zdjęcia gdy stoi pod światło i oko prezentuje się jako jaśniejsze, ale uwierz, to są różnice w odcieniu a nie kolorze ;D To, co pokazałam to jest bezczelny fake i tyle :) To tak, jakbym nagle zaczęła upubliczniać foty Cheya w idealnie gładkim futrze...trochę więcej roboty, ale da się zrobić :twisted: |
Najlepszy sposób na jasne oko:;-)
krok 1: opanować do perfekcji umiejętność bardzo szybkiego biegania tyłem w kierunku słońca przed biegnącym psem z dobrym aparatem z jasnym obiektywem i stabilizacją obrazu w rękach i strzelania w trakcie biegu jak największej ilości fotek krok 2: dokonanie selekcji tylko tych zdjęć na których światło słoneczne pada wprost na tęczówkę psa Krok 3: zamieszczenie w galeriach internetowych setek prawie identycznych ujęć en face psa (im więcej, tym lepiej, bo już komuniści głosili, że ilość przechodzi w jakość :rock_3) krok 4: w rozmowach prywatnych z innymi właścicielami pytać z troską czy ich psy faktycznie mają tak ciemne oczy jak to widać na fotkach :p Po jakimś czasie uwierzą, że ich psy mają ciemne oczy, a nasz - jasne :evil_lol Tę samą strategię można zastosować do skracanie uszu, wydłużanie nóg, skracanie ogona, itd. itp. Wystarczy tylko zmienić technikę fotografowania 8) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
All times are GMT +2. The time now is 04:06. |