Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Výstavy psů (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=117)
-   -   Titul Klubový víťaz SR (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10086)

rocco 19-01-2009 08:57

Titul Klubový víťaz SR

A ta Klubovka bude se stejnými pravidly jako ta minulá :rock_3 ...? Klubového vítěze získá jen pes člena KCHČSV v SR ?

saschia 19-01-2009 10:00

Klubova vystava je klubova vystava. Tohtorocna bude v ramci svetovky, takze si nou mozu vylepsit program zahranizni ucastnici svetovky, inak byva v ramci medzinarodnej vystavy. Principom klubovej vystavy je, ze kluboveho vitaza moze dostat len pes/suka clena organizujuceho klubu. Clenstvo je pristupne kazdemu, takze diskriminacia nie je (aj zahranicni clenovia maju rovnake clenske ako Slovenski). Inak aj pes neclena moze vyhrat svoju triedu a ziskat tituly CAJC, CAC a resCAC, ak si rozhodca mysli ze si ich zasluzi.

rocco 19-01-2009 10:07

To je slovenská špecialita :lol:, protože všude jinde ve světě Klubového vítěze získává zvíře a nezáleží na tom, jestli je majitel členem pořádajícího spolku....

Marianka.W 19-01-2009 10:49

Já nevim, mně to připadá logický, že když je to klubový vítěz, měl by být členem klubu.
Třeba je to způsob motivace jak získávat nové členy. Podle mě legitimní.

rocco 19-01-2009 11:02

Zvrácená logika - taky logika. Ale legitimní to určitě je, když je to v propozicích. Jen jsem to zažila prvně a ty rozpaky mezi všemi vystavujícími byly moc fajn :lol: a první výstava bez BOB. Ale proti gustu žádný dišputát, tak přeji kvalitní "nábor". ;-)

saschia 19-01-2009 11:39

Sorry, Rocco, ale propozicie na tu vystavu su rovnake uz cca desat rokov (ak nie viac), jedine co sa meni su veterinarne podmienky a najnovsie vek v triede veteranov. BOB je v ramci inych vystav, tak ako nemame napriklad najlepsi par a najepsiu chovatelsku skupinu. A klubova vystava je napriek tomu velmi oblubena, o com svedcia pocty prihlasenych aj zucastnenych zvierat. Ak sa ti zda ta logika zvratena, nuz budes asi v mensine. Ja si myslim ze preco by clenovia nemohli mat aj nejake vyhody oproti neclenom. Ak chces ziskat titul kluboveho vytaza na nasej vystave, nik ti nebrani dat si prihlasku a zaplatit clenske. Ak chces ziskat BOB na nasej vystave, nech sa paci, toho mame v ramci Europskej, a ani clenom byt nemusis.

rocco 19-01-2009 11:49

OK, mně je to jedno :lol: ale je to prostě rarita. A proč se tolik lidí loni na Klubovce divilo, když je to 10 let stejné ;-). Na světovku se chystám, protože ji bude posuzovat dobrá(ý) rozhodčí a bude tam hodně ČSV a snad ne moc nacionalismu....

saschia 19-01-2009 12:58

Vacsinou sa divia ti co si neprecitali propozicie... ;o)
Mas pravdu, ze pozudzovat svetovku budu dobri rozhodcovia. Kedze ich ale tym padom nemozeme mat na klubovke, museli sme vybrat inych, ale aj ti su skuseni a kompetentni, takze dufame ze bude spokojnost na oboch stranach.

CDaniela 19-01-2009 23:25

Quote:

Originally Posted by saschia (Bericht 184555)
Sorry, Rocco, ale propozicie na tu vystavu su rovnake uz cca desat rokov (ak nie viac),

Opravdu? Skutečně se podivovali i Slováci. Mě to také překvapilo.

Elar 19-01-2009 23:33

Tak asi o tom Saschia niečo vie keďže v klube nie je nováčik a výstavám sa venuje roky:rock_3 tak nechápem čo vám na tom nie je jasné. Proste to tak je.. stačí si prečítať propozície...

saschia 20-01-2009 01:28

Takze pre vecnych rypalov ;o) a prekvapkanych ;o)

Vynatok z vystavneho poriadku SKJ platneho pre cele Slovensko (http://www.skj.sk/pdf_folders/vp_skj.pdf):

9. Klubový víťaz – udeľuje sa len na klubových výstavách, psovi a suke osobitne, do súťaže nastupujú jedince, ktoré na výstave získali ocenenie výborný 1 v triedach mladých, strednej, otvorenej, pracovnej, víťazov a šampiónov. Majiteľ psa alebo suky musí byť členom príslušného chovateľského klubu.

No a samozrejme to nie je jednecnost Slovenska, napriklad vo vystavnom poriadku CMKU (http://www.cmku.cz/soubory/dokumenty...d_1.1.2009.doc) sa uvadza, a taktiez to platilo aj v predchadzajucom ktory sa ovsem akosi neda skopirovat:

c) Klubový vítěz
Podmínky pro udělení tohoto titulu upravují předpisy příslušného klubu (zejména je stanoven minimální věk psa, stanoveny podmínky pro členství majitele v klubu apod). Uděluje se pro každý klub a jedno plemeno jedenkrát v kalendářním roce.

Pavel 20-01-2009 08:08

Trošku nechápu, co se tady řeší ? Klubovou výstavu pořádá klub a tak ten si může určit podmínky. Co je na tom divného ? Stejně jako je raritou, když u pracovního plemene stačí k titulu šampióna uběhnout 40 km, tak stejně tak je raritou, že klubový šamión může být jen pes člena klubu. Prostě si to tak klub určil. A jak píše Saša, členem klubu se může stát každý, tak kde je problém ?

saschia 20-01-2009 10:18

Pavel, ono to prave vobec nie je rarita. Vid moj predosly prispevok.

Ale uz sme vazne off topic.

Edenseveru 20-01-2009 13:07

Ahoj lidičky,
k tomu klub vítěz - opravdu to tak mají již řadu let !!
Možná se divili nějací slováci co také nečtou propozice a hlavně mám pocit,že totiž do minule vyhrál vždy pes,kterého majitel byl členem klubu!!
I když to byla třeba Margo atd ....

A hlavně určitě to rarita není !!!
Je mnoho klubů jiných plemen co to tak mají !!!

Lucka

wolfin 20-01-2009 13:30

Ked uz pre to hovorime....
cytam propozicje na vystavu, no akos nevidela (moze to je moja chyba) ze to bolo napsane na propozicji pro psov z zachanica, ze ked myslis ze mozes vyhrat vitaz kluba to pro poplatku za vystavu daj a za clenstvo kluba.:twisted:

Jasne to je klubova sprava, no ... u nas na Litve v 2008 roku nejlepsa sukou stala sa suka z Estonii. U nas vazny je pes a nie to ci je majitel v klubu ci ne.
No napad je dobry - viacej clenov mozna mit - udelam aj ja to u nas :rock_3

p.s. to myslim nie len ja no aj inne liudia kterem pre to povedala.

P.S. pre to teras hovorim na chate s liudmi ktere maju aj ina plemena, a padla otazak- ako na to FCI?

saschia 20-01-2009 14:09

Pozerala som aj na stranke FCI, ale tam su len regulacie titulu CACIB, o klubovych vystavach som nenasla zmienku. Pre slovensko su zavazne regulacie SKJ, ktora je zastresujucim organom FCI, podobne ako CMKU v Cechach. Na Slovensku regule hovoria, ze klubovy vitaz moze byt len pes clena klubu, v Cechach si to moze organizujuci klub urcit sam.

Inak ja si myslim ze aby klubovy vitaz bol pes clena klubu je OK, ved taka vystava je len raz do roka. Stale sa kazdy bezny majitel pyta ze naco vlastne ma byt clenom klubu, co mu to da - tak napriklad toto. Naozaj jedna z mala rukolapnych vyhod clenstva oproti neclenstvu.

wolfin 20-01-2009 15:32

Ano, ja len hovorim to co bolo s moimi psami. Ked prvkrat prislam na klubovku, nikt mi pred prihlaskou niepovedal ze ked moj pies vyhra (a kazdy teho chce) to ja vitezu klubu nie budem mit, pre to ze niesom v klube, - hovoriu ako z zahranicia, napravdu pre to niemelam info.

ked mate takin regulamin to pozrite tu:
" TITULY/TITEL/TITLES
CAJC SR
Čakateľstvo na slovenského šampióna krásy mladých môže získať pes a suka, ktorí boli ocenení v triede mladých známkou „Výborný I“ / Dem besten Rüden und Hündin der Jugendklasse, welche mit „ vorzüglich I“ bewertet wurden, kann der Richter den Titel erteilen. / The title may be awarded to a dog or a bitch, which was judged „Excellent I“ in the youth class.
CAC SR - Čakateľstvo šampióna SR
Psy a suky, ktoré boli v triede strednej, otvorenej, pracovnej a šampiónov ocenené známkou „Výborný I“môžu získať aj Čakateľstvo šampióna krásy SR - „CAC – SR“. / Rüden und Hündinnen, die in der Zwischen-, Offenen-, Gebrauchs- und Championklasse mit der Note „vorzüglich I“ bewertet wurden, kann die Anwartschaft für das Championat der SR (CAC SR) vergeben werden. / This title may be awarded to dogs and bitches marked „Excellent I“ in Middle, Open, Working and Champion Classes.
NAJKRAJŠÍ PES – najlepší pes z tried mladých, strednej, otvorenej, pracovnej a šampiónov Der beste Rüde / The best dog

NAJKRAJŠIA SUKA – najlepšia suka z tried mladých, strednej, otvorenej, pracovnej a šampiónov/Die beste Hündin / The best bitch

VÍŤAZ EURÓPSKEJ VÝSTAVY – o titule sa rozhodne medzi najkrajším psom a najkrajšou sukou/Bester von diese zwei – der beste Rüde und die beste Hündin / The best bitch and the best dog compete for this title"

To info je na prihlaske. Ja, ako clovek z zahranicia mam pravo potom mit protest, ked muj pes z V1 aj CAC nie bude prizvan na sutaz pro klubovy vitaz, pre to ze nie bolo info o tym.
Ja to dalam to info, a bol klid i nikt nie pisal Off Topic :)
;-)

saschia 20-01-2009 15:39

Daiva, ale to mas info z Europskej vystavy, nie klubovej! Na Europskej vystave (to je specialna vystava) sutazia vitazi tried. Teraz v marci bude Europska vystava CSV a v ramci Svetovej vystavy v oktobri bude klubova vystava.

wolfin 20-01-2009 15:41

ok ty lepej vis :) dik za info

CDaniela 20-01-2009 19:59

Quote:

Originally Posted by saschia (Bericht 184773)
Takze pre vecnych rypalov ;o) a prekvapkanych ;o)

Vynatok z vystavneho poriadku SKJ platneho pre cele Slovensko (http://www.skj.sk/pdf_folders/vp_skj.pdf):

9. Klubový víťaz – udeľuje sa len na klubových výstavách, psovi a suke osobitne, do súťaže nastupujú jedince, ktoré na výstave získali ocenenie výborný 1 v triedach mladých, strednej, otvorenej, pracovnej, víťazov a šampiónov. Majiteľ psa alebo suky musí byť členom príslušného chovateľského klubu.

No a samozrejme to nie je jednecnost Slovenska, napriklad vo vystavnom poriadku CMKU (http://www.cmku.cz/soubory/dokumenty...d_1.1.2009.doc) sa uvadza, a taktiez to platilo aj v predchadzajucom ktory sa ovsem akosi neda skopirovat:

c) Klubový vítěz
Podmínky pro udělení tohoto titulu upravují předpisy příslušného klubu (zejména je stanoven minimální věk psa, stanoveny podmínky pro členství majitele v klubu apod). Uděluje se pro každý klub a jedno plemeno jedenkrát v kalendářním roce.

Tak to bude asi na mě i když mi můj dotaz nepřipadá jako rýpání. Ale budiž.
Zeptám se tedy jinak. Není divné, že člověk který zaplatí stejný (nebo možná ještě vyšší) výstavní poplatek než členové Klubu vlastně nemůže soutěžit o nejvyšší post? Chápu že Klub si podmínky stanovuje sám a má na to právo. O tom se pochopitelně dohadovat nechci. Kdyby byly podmínky rovné pro každého, určitě vám na Klubovku dorazí víc psů.
Slovenské klubovky mám ráda, ale letos se zúčastním nejspíš jen jako divák.

saschia 20-01-2009 21:18

Quote:

Originally Posted by CDaniela (Bericht 184966)
Tak to bude asi na mě i když mi můj dotaz nepřipadá jako rýpání.

Nie, to bolo myslene vseobecne na vsetkych co mi neveria ze som to nevymyslela pred rokom. A navyse so smajlikom!

Takze este par argumentov:

1. Poplatky za vystavu su vyssie len pre tych co platia az na mieste. Na druhej strane, ak niekto nezaplatil a nedostavi sa, nevymahame na nom poplatky, takze vela najma zahranicnych vystavovatelov v dlodobom ramci vlastne skor usetrilo.

2. Je to dane regulami SKJ, plati to pre vsetky klubove vystavy organizovane na Slovensku.

3. Clenovia klubu zas na rozdiel od neclenov prispievaju na cinnost klubu, bez ktoreho by klubovka nebola. Z dvoch vystav s udelovanim CAC ktore klub do roka moze organizovat len na jednej je ziskanie najvyssieho titulu podmienene clenstvom majitela v klube.

4. Clenstvo v klube nie je narocne ani casovo, ani financne, ani netreba nikoho uplatit aby sa clovek clenom stal. A nie je pre zahranicnych o nic drahsie ako pre nasincov. V porovnani s nakladmi na cestovanie po vystavach je to suma v podstate zanedbatelna.

Takze dufam ze klubovka bude nadalej ziskavat na popularite a ze aspon niekoho inspiruje stat sa clenom. A navyse dufam ze predsa ludia nechodia na vystavy len pre vitazov, ale aj pre stretnutie s ludmi, vypocutie erudovanych hodnoteni a udrzovanuie kontaktov...

A osobne si myslim ze aj CAC ci ResCAC z klubovej vystavy ma vyssiu hodnotu ako BOB od rozhodcu co videl CV prvykrat v katalogu.

CDaniela 20-01-2009 21:42

A navyse dufam ze predsa ludia nechodia na vystavy len pre vitazov, ale aj pre stretnutie s ludmi, vypocutie erudovanych hodnoteni a udrzovanuie kontaktov...

To rozhodně ano, ale to lze i bez vystavování. Já osobně chodím i na výstavy na kterých své psy nevystavuju.
Na vaší letošní Klubovce jsme dostali Cajc a zklamání že nemůžu psa předvést v soutěži o vítěze bylo veliké, protože se tato možnost už nemusí nikdy opakovat. Propozice jsem bohužel nečetla, což je má chyba ale i tak se snad moje pocity pochopit dají ... Příště se budu jen dívat.

rocco 22-01-2009 12:26

Ještě jedno OT

Sorry, ale přečetla jsem si ty citované řády a jak je tedy možné, že když :

Klubový víťaz – udeľuje sa len na klubových výstavách, psovi a suke osobitne, do súťaže nastupujú jedince, ktoré na výstave získali ocenenie výborný 1 v triedach mladých, strednej, otvorenej, pracovnej, víťazov a šampiónov. Majiteľ psa alebo suky musí byť členom príslušného chovateľského klubu.

tak naposled vyhrála titul Klubové vítězky fena s oceněním výborná 2, res.CAC. :shock: :twisted:

Já byla vždy na té vaší speciálce a tam je to normálně. Na klubovce jsem byla loni prvně (jako divák) a byla jsem závěrem lehce zmatena - jak je vidět nejen já :rock_3. ..

CDaniela 22-01-2009 20:32

saschia
do závěrečné soutěže opravdu nastupovali v pořadí další výborní psi, pokud nebyl V1 v majetku člena Klubu, to si pamatuju. Proto asi rozhodčí pronesl "Jednooký mezi slepými králem".
Jak to tedy je?

saschia 22-01-2009 23:06

S tym jednookym suhlasim... Na druhej strane, aj V2 pes je vyborny, tak az taky problem to nie je, nie?

Margo 23-01-2009 01:02

Quote:

Originally Posted by rocco (Bericht 184528)
To je slovenská špecialita :lol:, protože všude jinde ve světě Klubového vítěze získává zvíře a nezáleží na tom, jestli je majitel členem pořádajícího spolku....

Rocco, krytykujesz, a nie wiesz.... :rock_3 Jest to calkiem NORMALNE w wielu klubach...:rock_3 Zapytaj w CZECHACH (np. wlascicicieli dobrmanu, nahacu). Tak samo jest w Niemczech i wielu krajach EUROPY... 8)

rocco 23-01-2009 13:26

Quote:

Originally Posted by saschia (Bericht 185601)
S tym jednookym suhlasim... Na druhej strane, aj V2 pes je vyborny, tak az taky problem to nie je, nie?

No, ale když je v regulích výslovně napsáno hodnocení výborný 1 :twisted:, tak to podle mne není totéž.....Nemusí mít ani CAC - to je taky podivné......Proto to vidím jako postavené na hlavu - kdekoliv :lol:. Ale když KV nemusí mít kvality na CAC, tak budiž. Je to jen názor jednoho člověka a druhý může mít jiný. Jako ve všem.

Margo, já nekritizuji - jen vyjadřuji svůj pohled na věc, ale tady je jiný názor (a obzvláště některých :twisted: nežádoucí :lol:). A znám jen kluby s "normálním otevřeným KV" . Ale de facto je mi to jedno, protože na výstavy chodím jen na kukačku. Je to docela funny zábava pozorovat tu honbu za nesmyslnými tituly. Všem přeji šťastný lov ;-)

saschia 23-01-2009 17:07

Kdo chodi len lovit tituly, ten ma smolu... Ano, ak KV dostane zviera co nedostalo CAC alebo resCAC, je to smutne, ale nie tragicke. Tragicke je, ked CAC a CACIB dostane zviera co si ledva zasluzi VD.

CDaniela 23-01-2009 17:32

Quote:

Originally Posted by saschia (Bericht 185808)
Kdo chodi len lovit tituly, ten ma smolu... Ano, ak KV dostane zviera co nedostalo CAC alebo resCAC, je to smutne, ale nie tragicke. Tragicke je, ked CAC a CACIB dostane zviera co si ledva zasluzi VD.

Smolu má každý, kdo není členem Klubu :lol:. Máš tedy pocit že na této výstavě byly dodrženy výstavní podmínky které sama cituješ? Stačí mi ano/ne bez květnatých odpovědí. V případě že ano, prosím o vysvětlení.
P.S. Na výstavy nikdo nejezdí prohrávat, na to je to velmi drahý špás. Každý účastník doufá že dnes by to třeba mohlo vyjít ... To jen k té tvé jedovaté první větě ;-)

saschia 23-01-2009 18:26

Daniela, zas si ma zle pochopila. Ja na nikoho neutocim a nesnazim sa byt jedovata. Ak ma niekto vylozene za ciel ziskat titul kluboveho vitaza, tak nech sa stane clenom klubu, nik mu nebrani. Navyse pojem lovit tituly pre mna znamena snahu obist co najviac vystav aby som tym zvysila pravdepodobnost, ze sa mi nejaky ten titul ujde, a potom sa rozculovat ze som nedostala titul na kory moj pes nema podla stanov narok. V stanovach je jasne napisane ze klubovym vitazom moze byt len pes clena klubu, takze nik nebrani zaroven s prihlaskou na vystavu poslat aj prihlasku za clena.

A ano, suhlasim s tym, ze minulorocny klubovy vitaz nebol udeleny uplne presne podla pravidiel. Ak ma niekto pocit, ze KV si KV nezasluzil, moze podat oficialny protest, to je jediny sposob, ako s tym nieco robit, a moze tak zabezpecit, ze bud v buducnosti pes co nie je V1 KV nedostane, alebo ze sa budeme snazit tlacit na zmenu pravidiel.

PS. S tym ze by to mohlo vyjst - mne to nehovor, ja stale dufam ze by mi to mohlo vyjst, prihlasim suku, zaplatim poplatok a ta cuba sa zrovna na vystavu fest hara, a potom je jej trieda neobsadena. Myslis ze mna neporaza?

CDaniela 23-01-2009 19:44

Ak ma niekto vylozene za ciel ziskat titul kluboveho vitaza, tak nech sa stane clenom klubu, nik mu nebrani.
S tím souhlasím.

A ano, suhlasim s tym, ze minulorocny klubovy vitaz nebol udeleny uplne presne podla pravidiel. Ak ma niekto pocit, ze KV si KV nezasluzil, moze podat oficialny protest, to je jediny sposob, ako s tym nieco robit, a moze tak zabezpecit, ze bud v buducnosti pes co nie je V1 KV nedostane, alebo ze sa budeme snazit tlacit na zmenu pravidiel.
Neznala jsem vaše pravidla a i kdyby ano, protest bych určitě nepodala. Považuju za samozřejmé pravidla dodržovat a ne je upravovat podle konkrétní situace. Je to špatná vizitka pro celou Klubovou výstavu i bez mého protestu.

saschia 23-01-2009 22:27

Danielo, my sme tiez len ludia a pravidla (najma tie zhora) nepozname naspamat. Takze tiez robime chyby. Pravidlo o clenstve sme si pamatali, pravidlo o tom ze iba V1 nie (zato si pamatam ze o resCACIB moze sutazit aj resCAC). A pravidla sice treba dodrzovat, ale niektore pravidla nie su najlepsie. O tom ma byt komunikacia, ak sa nejake pravidla nepacia, tak na ne poukazat a navrhnut napravu. Ak sa nejake pravidla nedodrzuju tak aj na to poukazat a ziadat napravu...

Mimochodom, dost ma uz unavuje, ze sa tu poukazuje na to, ze KV nedostal najkrajsi pes na vystave, lebo nebol psom clena klubu, ale pritom by bolo OK, ak by vyhral iny pes, hoci este menej krasny (podla rozhodcu), lebo ten bol V1. Takze v tejto diskusii koncim.

All times are GMT +2. The time now is 21:13.