Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Różne (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=17)
-   -   Wilczak czy Wilczur ??? (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=10059)

DanielZ 21-01-2009 23:00

Wilczak czy Wilczur ???

Witam, na różnych portalach pojawiają się różne nazwy Wilczur czasem Wilczak. Mam taką propozycje poprzez ankietę zobaczmy którą nazwę bardziej wolą właściciele , hodowcy , miłośnicy ...

Gaga 21-01-2009 23:21

Ankietke kliknęłam tylko, co ma do rzeczy co wolę? Nazwa jest oficjalna i nie podlega pod ew. referendum :)
Słowo 'wilczur" u nas kojarzone jest z psem w typie owczarka niemieckiego (samego Ona i jego wariacji mniej rasowych), no ew. z doktorem Wilczurem ;) (ale tu, dla odmiany mamy Pawła Wilczaka:P)
Tak jak zapozyczylismy "setera", shi-tzu, lhasa apso i wiele innych nazw ras, tak mamy wilczaka i ...koniec kropka :)

Khan 21-01-2009 23:33

W potocznym obiegu, pojęcie wilczur często używane było w odniesieniu do owczarków niemieckich, kiedyś jak pamiętam występujacych częściej w wersji wilczastej.
Wilczak mimo, że trochę dziwnie brzmi w języku polskim jest pojęciem, na które nie nakładają się inne znaczenia.
W przypadku wilczura obciążenie znaczeniowe byłoby duże.

Gaga 21-01-2009 23:43

Poznań ma dzielnice Wilczak, mamy sporo nazwisk "Wilczak" i mimo iz skojarzenia dla nas, teraz, są raczej wtórne to niewątpliwie słowo istnieje dłużej niż nasza rasa :D

DanielZ 21-01-2009 23:48

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 185302)
Ankietke kliknęłam tylko, co ma do rzeczy co wolę? Nazwa jest oficjalna i nie podlega pod ew. referendum :)
Słowo 'wilczur" u nas kojarzone jest z psem w typie owczarka niemieckiego (samego Ona i jego wariacji mniej rasowych), no ew. z doktorem Wilczurem ;) (ale tu, dla odmiany mamy Pawła Wilczaka:P)
Tak jak zapozyczylismy "setera", shi-tzu, lhasa apso i wiele innych nazw ras, tak mamy wilczaka i ...koniec kropka :)

Gaga i tu nie masz racji "Systematyka ras wg FCI z uwzględnieniem polskiego nazewnictwa ras" http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Sys...ka_ras_FCI.pdf
Niema tam nazwy Czechosłowacki Wilczak.
Ankieta powstała między innymi z powodu artykułu który ma się ukazać CZechosłowacki Wilczur. Mnie osobiście się ta nazwa nie podoba z przyczyn które zostały wyżej wymienione .

Khan 21-01-2009 23:48

Ciekawe jakie jest jego pochodzenie?

Khan 21-01-2009 23:50

Oczywiście słowa wilczak

Gaga 21-01-2009 23:55

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 185309)
Gaga i tu nie masz racji

coż, bywa..:) Godzę się z tym bez bólu ;)

Quote:

"Systematyka ras wg FCI z uwzględnieniem polskiego nazewnictwa ras" http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Sys...ka_ras_FCI.pdf
Ankieta powstała między innymi z powodu artykułu który ma się ukazać CZechosłowacki Wilczur. Mnie osobiście się ta nazwa nie podoba z przyczyn które zostały wyżej wymienione .
Zatem mamy do czynienia z czymś na kształt nazwy zwyczajowej, używanej zresztą swobodnie przez nasze zkwp :) Niewątpliwie nazwa ta weszła do języka i nie sadze aby udało sią ja wyrugować. Mnie sie zresztą podoba, 'wilczur" jest określeniem mocno zdewaluowanym.

Podobny kłopot istnieje w j. ang, często uzywana jest sama nazwa 'wolfdog' a teoretycznie wolfdogi to hybrydy nie? :)

Gaga 21-01-2009 23:56

Quote:

Originally Posted by Khan (Bericht 185310)
Ciekawe jakie jest jego pochodzenie?

pytanie do prof. Miodka? :)

wilczakrew 22-01-2009 00:25

Ja uważam, ze to ty Daniel nie masz racji. W mowie potocznej nie jestem zainteresowany systematyką FCI. Używam jej w oficjalnych pismach, na wystawach i ewentualnie czasem w wymowie. Mówiąc do ludzi nie dociera, więc lepsza jest nazwa potoczna.
Tak samo jest z wieloma innymi nazwami, które nie występują w systematyce FCI, a zostały spolszczone i występują w mowie potocznej, choć już właściwie ogólnie przyjętej.
Wilczur kojarzy się każdemu z Onkiem. Nie jest i nigdy nie będzie inaczej. Ceskoslovensky Vlcak nie jest Onkiem, choć ma domieszkę jego krwi. Drugie skojarzenie jak już padło z filmowym doktorem.
Nie jest to nazwa stworzona przez właścicieli i funkcjonuje dużo dłużej w języku polskim niż Wilczaki i my wszyscy.
Taka dyskusja jest zbędna.
niemieckie słowo - wolfsberg to to samo co nasze wilczak

Wilczak - góra o wysokosci 637 m n.p.m. w Sudetach Środkowych w Górach Bardzkich.
Wilczak - to szczyt 707 m n.p.m. w Karkonoszach w obrebie Pogórza karkonoskiego.
Wilczak - przysiółek połozony w województwie małopolskim .
Wilczak - bazaltowy szczyt o wysokości 367 m n.p.m. na Pogórzu Kaczawskim.

DanielZ 22-01-2009 00:31

Tak tak Grzesiek już wcześniej pokazałeś że mało cię interesuje pod każdym aspektem FCI ...

Gaga 22-01-2009 00:34

WIkipedia (cokolwiek by nie mówić o tym źródle wiadomości, ale pierwsze pod ręką) wrzuca słowo "wilczak" w grupę słów pochodzących od słowa "wilk", i będących nazwami miejscowymi (regionalizmy?). Nie sądze aby istniało jakies powiązanie pomiędzy tym własnie wilczakiem a psami, prędzej to przypadek, kalka z czeskiego, która brzmi tak samo jak słowo w j.polskim i przypadkeim swoje żródło ma w wilku :)

wilczakrew 22-01-2009 00:36

Nie Daniel nie pod każdym ale jak tak ripostujesz zasadnosć nazwy czechosłowacki wilczak to zmień nazwe hodowli. Bo raczej powinna się nazywać inaczej.
Nie jest to złośliwość z mojej strony, choć tak mozesz ją odczytać ale uważam, ze dyskusja w tym temacie jest bezpodstawna .

DanielZ 22-01-2009 00:50

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 185332)
Nie Daniel nie pod każdym ale jak tak ripostujesz zasadnosć nazwy czechosłowacki wilczak to zmień nazwe hodowli.

Przeczytaj sobie dokładnie moją drugą wypowiedź albo wejdź na moją stronę, którą nazwę preferuje.

Kamoszka 22-01-2009 00:55

i znów tradycji stało się zadość...
z normalnego tematu na forum dla właścicieli wilczaków, na ktorym to mogą byc poruszane każde tematy zrobił się problem (choć myślę że sam się nie zrobil, tylko ktoś). Tylko patrzeć jak jeden drugiego zacznie obrażać i wyzywać że temat jest niepotrzebny i dyskusja jest bezpodstawna.
Kurde ludzie na miłość boską-po to jest to forum żeby pisać na nim m.in. o takich rzeczach. A jak komuś się nie podoba temat to niech zwyczajnie nic nie pisze i nie zabiera głosu. Czy prowadzony jest jakiś ranking kto wiecej postów naisze czy co? Bo nie wiem jak inaczej to wyjaśnić.

Przyznaję, że jestem świeżynka jeśli chodzi o CzW i cennych informacji o rasie szukałem właśnie tutaj (no bo gdzie indziej). Ale od pewnego czasu przestałem, bo z forum wilczakowego zrobił się internetowy ring na którym można bezkarnie obrazić i wyzwać kogo się chce. A to strasznie głupie jest i już.

I jaką opinię o hodowcach budują sobie ludzie czytając te posty?

Nie ma głupich tematów-są tylko głupie odpowiedzi!
POwtarzam-jeśli ktoś nie chce brać udziału w dyskusji to niech sie nie zmusza. Niech nazywa swojego psa jak chce, byleby im z tym było dobrze.

Aaaaaaa-i jeszcze jedno-CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM!!! To chyba 2 klasa szkoly podstawowej...

A teraz coś w temacie:)
Uważam za pomysł totalnie patologiczny zeby wilczaki okreslac mianem wilczurów. Z tego wychodzi ze jestesmy hodowcami "rasy" ktora posiada polowa mieszkanców Polski. Bo wilczuru mozna spotkac wszedzie, w schroniskach, uwiazane pod sklepem i czekajace az ich pan skonczy piwo z kolegami, uwiazane na lancuchu przy domowej budzie...

Ja mam WILCZAKA, nie wilczura!!!
i wszystkim bede to powtarzał, bo mi sie chce i jestem z tego dumny!!!

Kamoszka 22-01-2009 01:05

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 185332)
Nie Daniel nie pod każdym ale jak tak ripostujesz zasadnosć nazwy czechosłowacki wilczak to zmień nazwe hodowli. Bo raczej powinna się nazywać inaczej.

No tego jeszcze brakowało. Może trzeba stworzyć katalog nazw które można wykorzystać w hodowli?
...masakra

raz jeszcze apel : czytanie ze zrozumieniem!!!

Uważam, że Daniel ropoczął dobry temat, choć niektorym może się wydawać głupi. Ale jestem przekonany że taki nie jest. Bo po tym widać choćby to, że Danielowi i innym ludziom zależy na tym żeby nasze wilczaki nazywane były wilczakami a nie wilczurami. I ja do grona takich osób również się przyłączam.

Ale są rownież osoby, które temat uważają za bezsensowny i obojętne im chyba jest czy ich pies będzie nazywany wilczakiem czy mianem określającym wszystkie podwórzowce świata. (czy ktoś poczuł się urażony?)

Od razu przyszla mi do glowy zabawna historia. Moja 4 letnia siostrzenica jak byla mneijsza to mowila mi ze chce pieska z piana na glowie. Okazalo sie ze chodzilo o pudla :)
piesek z piana na glowie = pudel
Czw=wilczur...

NIE NIE NIE!!!

Ja mam wilczaka i chce żeby był on nazywany wilczakiem

oj sie narobiło...

z niecierplwością czekam aż mi sie jeszcze oberwie:twisted::twisted::twisted:

WILCZAK-nie wilczur:rock_3

wilczakrew 22-01-2009 01:14

Nie oberwie tylko systematyka FCI ma się nijak do tego tematu.
Więc tu nie ma znaczenia kto ma racje czy jej nie ma.
Bo jeśli ktoś woli nazwe wilczur to jego sprawa.
Jesli woli nazwe wilczek to tak samo.
Jeśli odpowiada mu Vlcak to ma do tego prawo.
W czasopismach fachowych powinno się używac nazw właściwych z ewentualnym podaniem nazwy spolszczonej ale poprawnej i takiej jaka funkcjonuje w ogólnym obiegu.
Jeśli chodzi o Daniela to dobrze wie o co mi chodzi bo już raz się doczepił o nazwe czechoslowacki wilczak zasłaniając sie systematyką FCI.

DanielZ 22-01-2009 01:26

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 185345)
Nie oberwie tylko systematyka FCI ma się nijak do tego tematu.
Więc tu nie ma znaczenia kto ma racje czy jej nie ma.
Bo jeśli ktoś woli nazwe wilczur to jego sprawa.
Jesli woli nazwe wilczek to tak samo.
Jeśli odpowiada mu Vlcak to ma do tego prawo.
W czasopismach fachowych powinno się używac nazw właściwych z ewentualnym podaniem nazwy spolszczonej ale poprawnej i takiej jaka funkcjonuje w ogólnym obiegu.
Jeśli chodzi o Daniela to dobrze wie o co mi chodzi bo już raz się doczepił o nazwe czechoslowacki wilczak zasłaniając sie systematyką FCI.

Grzesiek przeczytaj poco jest ta ankieta . Może kiedyś się dowiesz do czego będzie :) I niczym się nie zasłaniam tylko znam przepisy o których jak widać nie masz zielonego pojęcia.

marchencki 22-01-2009 02:11

Quote:

niemieckie słowo - wolfsberg to to samo co nasze wilczak

Wilczak - góra o wysokosci 637 m n.p.m. w Sudetach Środkowych w Górach Bardzkich.
Wilczak - to szczyt 707 m n.p.m. w Karkonoszach w obrebie Pogórza karkonoskiego.
Wilczak - przysiółek połozony w województwie małopolskim .
Wilczak - bazaltowy szczyt o wysokości 367 m n.p.m. na Pogórzu Kaczawskim.
Szukając etymologi słowa "wilczak" w języku polskim miałbym odnośnie niemieckiego "wolfsberg" pewną wątpliwość. Otóż mam przyjemność oglądać ostatnią z przytoczonych gór z okna w rodzinnej Złotoryi i w cieniu tej góry się wychowywałem. W Złotoryi i okolicach, jak i w opracowaniach dotyczących geografii Pogórza Kaczawskiego oficjalnie funkcjonuje ten szczyt jako Wilcza Góra, która to nazwa jest bezpośrednim tłumaczeniem niemieckiego Wolfs Berg. Nazwa "Wilczak" funkcjonuje potocznie wśród mieszkańców okolic. Od pewnego czasu nosze się z zamiarem wypytania dwóch znajomych historyków specjalizujących się w dziejach Złotoryi, od kiedy i skąd napłynęło na ten teren to określenie. Jak znajdę czas, żeby z nimi się spotkać, to na pewno poruszę ten temat. Jako ciekawostkę powiem, że w Złotoryi jest również Kozia Góra, którą potocznie nazywamy... Koziakiem. Postaram się również dotrzeć do wrocławskich akademików polonistów, może uda mi się skontaktować z prof. Miodkiem. Myślę, że jakby było to rozjaśnione to spór, o to czy CSV to "wilczak", czy "wilczur" byłby rozwiany. I choć dla psiaków większego znaczenia to nie ma, to pozwoliłoby uniknąć nieścisłości i niesmaków z nich wynikających. Jeżeli o mnie chodzi... zdecydowanie WILCZAK. :)
Pozdrawiam!

btd 22-01-2009 07:02

Jak można napisać że oficjalne nazewnictwo FCI nie jest ważne? Równie dobrze można powiedzieć że oficjalny, zatwierdzony przez FCI wzorzec rasy nie jest ważny.
Wbijcie sobie do głowy raz a porządnie - jeśli masz psa rasowego, to FCI a potem ZK jest alfą i omegą.

I niezłe jest to:
Quote:

Ja mam WILCZKA, nie wilczura!!!
Tzn masz małego wilka a nie wilczaka?

Jak dla mnie wilczak może być. Wilczur to każdy jełop mówi na każdego onkowego psa ale jestem świadomy tego że 'wilczak' powstało takim lekkim picem, dla mnie poprzez spolszczenie oficjalnego 'vlcak' dla łatwiejszej wymowy.

aha, Grzegorz, jeśli dla Ciebie to jest takie obojętne, to dlaczego na wystawie w Świerklańcu jeśli dobrze pamiętam chodziłeś z wywieszoną na szyi taką wielką kartką jakiej rasy psem jest Czambor? Bo widzę tu wielką sprzeczność pomiędzy tym co robiłeś a tym co teraz piszesz.

aneta1 22-01-2009 07:58

Głosowałam za Wilczakiem Jednak uważam że w pisowni powinno zostać Ceskoslovensky Vlcak nazwa twórców rasy dla ich upamiętnienia i szacunku Wymawiać można sobie jak kto chce choć bardzo mi sięNie podoba Wilczur bo to określenie kundla przypominającego w typie daną rasę czyli ON . Ja wszędzie piszę spolszczoną wersję ale teraz tak się zastanowiłam i chyba to zmienię Bardzo dużo zapożyczamy słów anglojęzycznych piszemy je w orginalnej wersji ( sklepy ) a wymawiamy po swojemu czemu tak nie miało by być teraz

szasztin 22-01-2009 08:47

Głosowałam za Wilczakiem - i podoba mi sie to co napisała Aneta - powinna zostac nazwa oryginalna: Ceskoslovensky Vlcak. A jej tłumaczenie na polski : Wilczak Czechosłowacki może być używany potocznie.

wilczakrew 22-01-2009 12:48

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 185309)
Gaga i tu nie masz racji "Systematyka ras wg FCI z uwzględnieniem polskiego nazewnictwa ras" http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Sys...ka_ras_FCI.pdf

Jednak nie ja to napisałem i na dodatek w tym temacie.
Moge to samo przytoczyc tak samo do zupełnie innego tematu.
Więc może byś sie Daniel zdecydował co wolisz, co propagujesz i co piszesz.
Quote:

Originally Posted by Kamoszka
Aaaaaaa-i jeszcze jedno-CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM!!! To chyba 2 klasa szkoly podstawowej...

W tej kwesti nie odbiegam od schematu.
Quote:

Originally Posted by btd
aha, Grzegorz, jeśli dla Ciebie to jest takie obojętne, to dlaczego na wystawie w Świerklańcu jeśli dobrze pamiętam chodziłeś z wywieszoną na szyi taką wielką kartką jakiej rasy psem jest Czambor? Bo widzę tu wielką sprzeczność pomiędzy tym co robiłeś a tym co teraz piszesz.

Jak zechcesz to zrobie Ci taką sama i wtedy będziesz mógł doczytać co tam było napisane. Bo widocznie na wystawie tego nie zrobiłeś.
Quote:

Originally Posted by btd

Jak można napisać że oficjalne nazewnictwo FCI nie jest ważne? Równie dobrze można powiedzieć że oficjalny, zatwierdzony przez FCI wzorzec rasy nie jest ważny.
Wbijcie sobie do głowy raz a porządnie - jeśli masz psa rasowego, to FCI a potem ZK jest alfą i omegą.

Nie jest ważne bo nie jest to tematem tego tematu i tej rozmowy,
Jednak widze, ze dla niektórych jest inaczej.
To prawie tak jak z fanatyzmem.
Ale każdy ma do tego prawo by mieś swoją Alfe i nikt mnie nie zmusi abym wbijał sobie coś do głowy.
Jest coś takiego jak prawo wyboru i ja w tej kwestii mam zupełnie wolną wole.
Swoje zdanie w temacie napisałem i je powtórze.
Nazwa pisana Ceskoslovensky Vlcak ( jesli chodzi o prase )
Jako nazwa rozszerzająca moze zostać podana nazwa potoczna.
Nazwa potoczna mówiona nie ma dla mnie żadnego znaczenia o ile jest zrozumiana dla otoczenia.

Gaga 22-01-2009 13:04

Pozwolę sobie coś wtrącić, może to uciszy niepotrzebne emocje :)
Mamy oficjalną nazwę na liście FCI : ceskoslovensky vlcak , w mowie potocznej używamy, zgodnie z rodzimym językiem :czechosłowacki wilczak, zresztą obcokrajowcy tak samo używają swoich nazw :)
W dokumentach wystawowych jak się napisze, tak się dostaje potwierdzenie bo panie zajmujące się dokumentacją nie mają czasu sięgać do obowiązującej listy, podlinkowanej tu przez Daniela, i na wszelki wypadek przepisują to, co dostały w karcie zgłoszenia :) Idę o zakład, że jak wpiszę "czeskiego wilczaka" to takiego będe miala na potwierdzeniu :D
I generalnie, teoretycznie nic złego się nie dzieje...ale, puszczając na żywioł ów bałagan w nomenklaturze, za chwilę wpadniemy w ślepy zaułek. Np: wysyłamy papiery o przyznanie championatu dla naszego czechosłowackiego wilczaka i...dostaniemy odpowiedź "taka rasa nie istnieje" :D, mamy mały kłopot bo musimy drugi raz wysyłać papiery- tym razem poprawnie wypełnione. Gorzej gdybysmy potocznej nazwy użyli przy rejestracji miotu - wtedy kłopot mógłby okazać się dużo poważniejszy. Może to tylko gdybanie ale kto wie kiedy i gdzie trafimy na formalistę?
Na to mi zwrócił uwagę Daniel i moim zdaniem ma rację. Ankieta jest pierwszym krokiem do próby "zalegalizowania" w dokumentacji ZkwP owej potocznej nazwy "czechosłowacki wilczak", tak aby mogła być używana zamiennie z nazwą oryginalną i nigdy nie stworzyła problemu formalnego.
Uważam, że pomysł Daniela, który pozowliłam sobie wyjaśnić, jest bardzo słuszny i brawa za inicjatywę.

Pójście na żywioł jest fajne, ale przy rosnącej populacji czw w naszym kraju, rosnącej ilości zgłoszeń, wniosków czy hodowli- warto zrobić porządek zamiast potem tłuc głową o ścianę.

szasztin 22-01-2009 13:19

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 185422)
Pozwolę sobie coś wtrącić, może to uciszy niepotrzebne emocje :)
Mamy oficjalną nazwę na liście FCI : ceskoslovensky vlcak , w mowie potocznej używamy, zgodnie z rodzimym językiem :czechosłowacki wilczak, zresztą obcokrajowcy tak samo używają swoich nazw :)
...............
Pójście na żywioł jest fajne, ale przy rosnącej populacji czw w naszym kraju, rosnącej ilości zgłoszeń, wniosków czy hodowli- warto zrobić porządek zamiast potem tłuc głową o ścianę.

TAK dla Gagi i TAK dla Daniela!!!

AngelsDream 22-01-2009 13:34

Zagłosowałam na wilczaka, bo wilczur mnie mierził od zawsze.

Pomysł wydaje się całkiem sensowny i uzasadniony.

btd 22-01-2009 13:52

Quote:

Jak zechcesz to zrobie Ci taką sama i wtedy będziesz mógł doczytać co tam było napisane. Bo widocznie na wystawie tego nie zrobiłeś.
Jeśli dobrze pamiętam to idąc od góry (na zdjęciach górną część mam niewyraźną):
nazwa rasy w czterech językach, zdjęcie Czambora, 'Czambor z Vlciho Dubu', Twoje imię i nazwisko. Ja wiem jak się nazywam ja i mój pies, tak więc dziękuję.

Gaga - bardzo dobrze napisałaś, może to przekona nierozumiejących. Pomimo że pierwszy wilczak który pojawił się w Polsce urodził się w 1969 roku, to i tak jesteśmy na początku. I lepiej teraz wszystko poukładać, od tak podstawowej rzeczy jak nazwa.

wilczakrew 22-01-2009 14:09

Przynajmniej większosć oddziałów związku w Polsce przyjmuje zgłoszenia bez problemu. Nie ma to znaczenia czy napisze się zgodnie z FCi czy po czesku, słowacku czy polsku.
Na kartach oceny zazwyczaj jest nazwa zgodna z nomenklaturą.
Zazwyczaj bo czasami są błędy nie wynikające z niczego.
Bo czasami jest to pisownia czeska czasami coś do niej podobne i nie ma to nic wspólnego ze zgłoszeniem..
Czesi używają swojej nazwy, a Słowacy swojej gdzie indziej to zależy.
Raczej nie sądze aby kiedyś miało to być większym problemem.

anetawron 22-01-2009 14:38

Ja też na wilczaka głosuję!!!
Wilczur mi nie pasuje. :)

sssmok 22-01-2009 15:10

Quote:

Originally Posted by Kamoszka (Bericht 185337)
Czy prowadzony jest jakiś ranking kto wiecej postów naisze czy co? Bo nie wiem jak inaczej to wyjaśnić.

No ja odnosze takie wrazenie juz od bardzo dawna niestety.

Rasa ma swoja nazwe w FCI i dodatkowa uzywana w polsce potocznie. Wiadomo mozna psa nazywac jak sie chce, ale ja osobiscie wole miec psy kojarzone z wilkami (wilczak), a nie z ONkami (wilczur). Dlatego jestem za wilczakiem.
Oczywiscie dobrze byloby uzywac orginalnej nazwy, ale zauwazmy, ze czesc z nas uzywa czeskiej, a czesc slowackiej i tu tez jest zamieszanie. Ja jestem za ujednoliceniem i wprowadzeniem polskiej nazwy Czechoslowacki Wilczak na stale. Po pierwsze dla wygody (pismiennistwo), a po drugie, zeby nie bylo w przyszlosci takich problemow.

Ja tez pisalam do PP, ale bez rezultatow. Moze teraz bedzie lepiej, jak wiecej osob sie odezwie. Zawsze jak widze jakies glupoty w internecie to staram sie reagowac.

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 185363)

Ja nie rozumiem jednego. Skoro dla czesci osob z tego forum, nie sa wazne papiery, zwiazki, FCI, szkolenia, bonitacje, przeswietlenia, testy, zgodnosc ze wzorcem, a nawet nazwa rasy - to po co kupuja sobie psa rasowego, rozmnazaja go lub probuja to robic, a dodatkowo paraduja z nim na co drugiej wystawie???

btd 22-01-2009 15:14

Quote:

Ja nie rozumiem jednego. Skoro dla czesci osob z tego forum, nie sa wazne papiery, zwiazki, FCI, szkolenia, bonitacje, przeswietlenia, testy, zgodnosc ze wzorcem, a nawet nazwa rasy - to po co kupuja sobie psa rasowego, rozmnazaja go lub probuja to robic, a dodatkowo paraduja z nim na co drugiej wystawie???
Wiesz, właśnie zarobiłeś piwo na wystawie na której się trafimy :)

krzyg 22-01-2009 15:29

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 185457)

Jeśli już to zarobiłaś. Chyba, że jesteś lepiej poinformowany ode mnie, a moja małżowina planuje zmianę płci :shocked

btd 22-01-2009 15:52

Quote:

Jeśli już to zarobiłaś. Chyba, że jesteś lepiej poinformowany ode mnie, a moja małżowina planuje zmianę płci
Hah, w tym przypadku na 100% nie :-)

ps. wow, ciężko trafić na kogoś cytującego diunę :)

Margo 22-01-2009 16:25

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 185293)
Witam, na różnych portalach pojawiają się różne nazwy Wilczur czasem Wilczak. Mam taką propozycje poprzez ankietę zobaczmy którą nazwę bardziej wolą właściciele , hodowcy , miłośnicy ...

Skad takie roznice....? Caly problem polega na tym, ze nazwa oryginalna jest najzwyczajniej zbyt trudna. I pozostawienie nazwy czeskiej to jedynie problemy, problemy, problemy... Z jednej strony dlatego, ze nikt nie uzywa u nas czeskich liter w tych slowach co automatycznie kompletnie znieksztalca nazwe rasy i MALO KTORY Czech czy Slowak "z ulicy" bedzie mial pojecie o co nam chodzi jesli wymowimy nazwe rasy tak jak jest ona zapisana w jezyku polskim....
Druga sprawa to pomyslowosc ludzi - czasami nie mialam pojecia o co chodzi speakerowi, gdy ten wyczytywal, ze teraz nasza kolej wejscia na ring... Kto znas nie zna "czeskich pociagow" (czesky vlak) wywolywanych na ring glowny...

Ludzie lubia rzeczy zrozumiale, ktore daje sie zapamietac i zapisac... Mozemy zrobic maly test - niech kazdy z nas pojdzie do swojego oddzialu i karze zapisac nazwe rasy - jesli wypowiemy tak jak byc powinno "Czeskoslowenski wlczak". Praktycznie NIKT nie zapisze tego poprawnie... To samo mialam u weterynarza - w paszportach teraz sama wpisuje nazwe rasy, bo mialam dosyc literowek...

Uznanie polskiej wersji nazwy zakonczyloby te problemy... tym bardziej, ze uznaje sie, ze zawsze poprawne sa dwie nazwy - oryginalna i spolszczona (i uznana).

Przez powien czas funkcjonowalo w Polsce oficjalne tlumaczenie i wedlug ZKwP nazwa CzW brzmiala.... "Czechoslowacki wilczur". Stad tez taka ma byc nazwa artykulu i stad wlasnie tak czesto uzywa sie tej wersji w internecie... Jak dla mnie to kompletna pomylka wlasnie z powodow, ktore wymienilismy - dla przecietnego Polaka "wilczur" to albo owczarek, albo pseudoowczarek. A nie mozna nazwac "wilczurem" rasy, u ktorej kazda cecha owczarka jest WADA... Dlatego cieszy mnie, ze ZKwP dalo sobie spokoj z tym tlumaczeniem i przywrocilo nazwe oryginalna...

Gdy w Polsce zaczynala sie rozpowszechniac rasa uzywalismy nazwy czeskiej. I stale tlumaczylismy, ze to nie "wilczur", a "vilczak"... ;) W 1999 wyszla ksiazka Adama Kochanowskiego, ktory zaproponowal pojscie dalej i spolszczenie nazwy. "W przypadku dwoch ras (z domieszka dzikiego wilka) proponuje zapozyczenie z czeskiego - wilczak (co mozna zrozummiec jako syn wilka)."
Czechoslowacki wilczak rozwiazywal wiele problemow, nie wiazalo sie z tym zadne znaczenie (co jest wada slowa "wilczur"), a wydzwiek zgodny byl rzeczywiscie z wizerunkiem rasy... Dlatego i my zaczelismy uzywac tej wersji, ktora chyba wlasnie z powodu swoich zalet szybko sie przyjela...

Zwolennicy slowa "wilczur" twierdza jednak, ze jej zaleta jest posiadanie jakiegos znaczenia w jezyku polskim, podczas gdy "wilczak" z niczym sie ludziom nie kojarzy i nic nie znaczy (choc widze, za udalo sie Wam juz obalic ten zarzut :)).... Stosujac taka argumentacje nalezaloby jednak zamiast slowa "wilczur" (oznaczajacego psa owczarkopodobnego) zastosowac to co zrobiono w niektorych jezykach - nazwe nie tlumaczy sie jako "wilczur", ale jako "psowilk"...

Wiec do glosowania powinny byc w zasadzie 3 mozliwosci...
1) wilczak
2) wilczur
3) psowilk

Narvana 22-01-2009 17:02

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 185457)

tez chce zarobic browara :)
hehe

DORA 22-01-2009 19:30

:twisted: Jaki wilczur!!!! WILCZAK -tak ma być i już:evil: A serio to jestem za wilczakiem jak najbardziej :lol: jak pisała anetawron wilczur mi nie pasuje:evil:

DORA 22-01-2009 19:32

:roll: A może WILKOPIES ;-)?

Kamoszka 22-01-2009 20:14

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 185422)
Uważam, że pomysł Daniela, który pozowliłam sobie wyjaśnić, jest bardzo słuszny i brawa za inicjatywę.

Tak, Danielowi brawa sie należą i to ogromne bo widać efekty:lol:

Mam nadzieję, że już nigdy nie usłyszymy i nie zobaczymy w prasie zdjęć naszych wilczaków z podpisem "wilczur".

Cieszę się ogromnie, że temat tak się rozwinął i że tak wiele osób wypełniło ankietę. Naprawdę będzie przydatna.

Aha-osoby które uważały, że temat jest niepotrzebny będą miały ogromny rumieniec na twarzy gdy ZKwP zalegalizuje oficjalnie nazwę Wilczak Czechosłowacki...

W jednym polski serialu (Pitbull) padły słowa "Czasem lepiej powiedzieć dwa słowa za mało niż jedno za dużo..."

Ja i Ardal raz jeszcze popieramy inicjatywę i oby więcej takich!!!:p

DanielZ 22-01-2009 23:16

Efekty oto one napisałem do redakcji, poniżej mój mail i odpowiedź na niego przez redakcje PP teraz czekam na zmiany na ich stronie.

> Witam

> Z miłą chęcią dał bym ogłoszenie swojej hodowli przy okazji artykułu jaki
> ma się ukazać. Niestety wchodząc na waszą stronę i co widzę
> Nazwa Rasy:
> Czechosłowacki wilczur
>
> Takiej rasy niema!!! Odwołuję się tu do
> "Systematyka ras wg FCI z uwzględnieniem polskiego nazewnictwa ras"
> http://www.zkwp.pl/zg/regulaminy/Sys...ka_ras_FCI.pdf
> Poza tym co drugi chłop we wsi twierdzi że ma WILCZURA.
> Ja nie mam ochoty utożsamiać nazwy rasy , którą kocham z utartymi
> skojarzeniami psa w typie owczarka niemieckiego.
>
> pozdrawiam
> Daniel Ziemnicki
>
Witam,
Witam,
cieszę się, że nasza propozycja opisania tej wspaniałej rasy zyskała
aprobatę hodowców. Zauważyliśmy, że jest spora dowolność w nazewnictwie
tej rasy, dlatego zdecydowaliśmy, że pójdziemy za związkiem
kynologicznym i będziemy nazywać go czechosłowackim wilczakiem (żeby
nasi czytelnicy mieli łatwość wypowiedzenia tej nazwy). Informacja na
naszej stronie również zostanie zmieniona.

--
serdecznie pozdrawiam,
Żaneta

Agnieszka 22-01-2009 23:35

Bardzo ciekawila mnie odpwiedz na tego emaila. Coz, dobrze zrobiles Daniel.
Rowniez jestem za wilczakiem. Ta nazwa daje do na myslu, ze jednak nie chodzi o szarego burka, owczarka niemieckiego, psa onkopodobnego itd., tylko o cos innego, cos rzeczywiscie wyodrebnionego.

jefta 23-01-2009 00:48

ja oczywiście za wilczakiem głosowałam... ale mam pytanko czemu jest czechosłowaczki wilczak a nie analogicznie do innych ras wilczak czechosłowacki?

wilczak czechosłowacki - československý vlčák -
Owczarek niemiecki - [i]Deutsche Schäferhunde
Seter irlandzki - Irish (Red) Setter
Owczarek holenderski - Hollandse Herdershond

itd?

Gaga 23-01-2009 00:58

bo z automatu mówimy ładna dziewczyna, świeży chleb, wypasione auto a nie odwrotnie ;)

jefta 23-01-2009 01:04

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 185626)
bo z automatu mówimy ładna dziewczyna, świeży chleb, wypasione auto a nie odwrotnie ;)

ale przy nazwach ras zazwyczaj (zawsze?) jest odwrotnie :o

Gaga 23-01-2009 01:09

No tak, nazwy zapozyczone i tak sie utarło ;) zgodnie ze sztuka powinien byc niemiecki owczarek, irlandzki seter, holenderski owczarek ;)

jefta 23-01-2009 01:41

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 185630)
No tak, nazwy zapozyczone i tak sie utarło ;)

niekoniecznie zapożyczone: ogar polski, chart polski, owczarek podhalański, koń śląski, małopolski, wielkopolski :rock_3

Gaga 23-01-2009 09:22

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 185632)
niekoniecznie zapożyczone: ogar polski, chart polski, owczarek podhalański, koń śląski, małopolski, wielkopolski :rock_3

czyli kulą w płot ;) Zostaje nam udanie sie do polonisty z tym pytaniem ;)
Przy okazji popytam psiapsiółki ;)

jefta 23-01-2009 13:29

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 185650)

już wiem w języku polskim mamy przymiotniki klasyfikujące i opisujące.

kwalifikujące piszemy za rzeczownikiem np.

zupa pomidorowa
ubiór ludowy
młot pneumatyczny
piasek kwarcowy
traszka zwyczajna
wilczak czechosłowacki

opisujące przed:

gorąca zupa
brzydki ubiór
ciężki młot
żółty piasek
mała traszka
wyszkolony wilczak

marchencki 23-01-2009 14:17

Wysłałem zapytanie do poradni języka polskiego UWr o to, skąd pochodzi i co znaczy słowo "wilczak", która forma "wilczak", "wilczur", "psowilk" jest poprawna w kontekście rasy i jej hybrydowych korzeni, oraz w którym miejscu ma stać w tym przypadku przymiotnik określający kraj pochodzenia. :) Zostało czekać odpowiedź.
Pozdrawiam!

btd 28-01-2009 19:05

Wypisaliśmy kupę tekstu a nikt nie zajrzał do słownika. Czesko - polskiego. Albo zrobił to i się nie podzielił. I tam jak byk stoi vlčák = wilczur.

Tak żeby zostało dla potomności.

Huan 28-01-2009 20:10

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 187067)
I tam jak byk stoi vlčák = wilczur.

Slownik slownikiem, a glos ludu (ankieta) mowi co innego ;) Ja pozostaje przy "wilczaku", nawet jesli zatwierdzony zostanie wilczur.

Margo 28-01-2009 20:34

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 187067)
Wypisaliśmy kupę tekstu a nikt nie zajrzał do słownika. Czesko - polskiego. Albo zrobił to i się nie podzielił. I tam jak byk stoi vlčák = wilczur.

Alez oczywiscie, ze zajrzal... :lol: I tlumaczenie jest samo w sobie poprawne. Z tym, ze nieprawidlowe jest znaczenie tego slowa - to tak jakby na koze mowic owca, bo takie jest jakies tlumaczenie. :rock_3
W jezyku polskim (i czeskim) slowo wilczur oznacza psa "owczarkopodobnego" (z tym, ze czeski "vlčák" wskazuje na podobienstwo do wilka, a w jezyku polskim nikt krzyzowki tak bym nie nazwal, bo to nazwa zarezerwowana dla owczarkow).

Ale tak jak zostalo napisane juz wczesniej: nazywanie wilczurami rasy, ktora nie ma prawa miec w sobie niz z wilczurow jest pomylka i wprowadzaniem ludzi w blad.

Zgodze sie, ze rasa nie jest jeszcze wyrownana i na ringach widac zarowno WILCZURY, jak i WILCZAKI. Ale wzorzec wymaga, aby CzW wygladal jak wilczak, wilczur to zawsze "wadliwy" przedstawiciel tej rasy...

btd 28-01-2009 22:29

Quote:

Ale tak jak zostalo napisane juz wczesniej: nazywanie wilczurami rasy, ktora nie ma prawa miec w sobie niz z wilczurow jest pomylka i wprowadzaniem ludzi w blad.
Żeby nie było: ja się nie upieram przy wilczurze, jestem za wilczakiem całym sercem i inaczej nie będzie.

Ale do pełni informacji zabrakło w tym wątku tej informacji, jednak wyjaśniającej skąd w ogóle się ten wilczur wziął. I dlatego napisałem.

Margo 29-01-2009 11:33

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 187134)
Żeby nie było: ja się nie upieram przy wilczurze, jestem za wilczakiem całym sercem i inaczej nie będzie.

Ale do pełni informacji zabrakło w tym wątku tej informacji, jednak wyjaśniającej skąd w ogóle się ten wilczur wziął. I dlatego napisałem.

W porzadku.... w sumie cala sprawa nazwy jest o wiele bardziej zakrecona... Bo gdyby hodowcy ONow trzymali sie marzenia Stephanitza to pewnie nawet nie byloby teraz problemu... ;-) Pewnie nie byloby nawet wilczaka... 8) Why? Psy, ktore hodowal zalozyciel rasy "Owczarek niemiecki" byly w wielu przypadkach najprawdziwszymi krzyzowkami - w rodowodach ONow sa nawet F1. Mam troche starych przedwojennych fotek ONow i wielu nie daloby sie ich odroznic od naszych CzW. :rock_3 Przed wojna nazwa "wilczur" nie bylaby dla CzW "obrazliwa".. ;)

Teraz przechodzimy do czasow, gdy powstawaly wilczaki. Wstepnie CzW mialy byc nowa "linia" owczarkow niemieckich. Nikt nie planowal wilczego wygladu i tez z wilkiem nie mialy wiele wspolnego jesli chodzi o wyglad (a wilczej krwi jedynie kilkanascie procent). Trudno nie zgodzic sie, ze dla takich psow nazwa "wilczur" jest jak najbardziej odpowiednia :p:

http://dl.wolfdog.org/pics/dbase/Odi...cni_straze.jpg

http://dl.wolfdog.org/pics/dbase/Osa_z_PS.jpg

http://dl.wolfdog.org/pics/dbase/Old_z_PS.jpg

Zmiany nastapily dopiero po zalozeniu klubu. Slowacy zmienili wyglad bardzo szybko (choc wiemy jakim kosztem) i poziom rasy na poczatku lat 80-tych byl nawet lepszy niz obecnie (chodzi o wyglad, a nie charakter). Te psy nie byly juz "wilczurami", ale "wilczakami"....

W Czechach sprawe zawalilo ostatnie krzyzowanie - moze i Kazan z Pohraniční stráže byl F1, czyli potomkiem owczarka i wilczycy, ale jak widac z wilka nie mial NIC. Jego potomkowie tez nie... I w sumie do polowy lat 90 pojawiala sie w CZ masa prawie-ONow (czyli "wilczurow). Teraz jest juz o wiele lepiej, poprawily sie oczy, maski, ale pod wzgledem budowy niestety stale sie placze ten nieszczesny wizerunek, ze CzW od ONa rozni sie glownie kolorem.... 8)
Wedlug mnie czesciowo to wlasnie wplyw nazwy i nastawienia... :rock_3 W Slowacji ludzie kojarza vlcaka z wilkopodobnymi psami. Maja u siebie wilki, wiec widza o co chodzi. A nowi hodowcy nawet nie majac pojecia o hodowli odruchowo wybieraja psy poprawne.
W Czechach mozna nawet na stronach "znanych" hodowcow znalezc pochwale dla hodowania psow z powaznymi wadami - chlubienie sie dlugowlosymi owczarkami i stare jak swiat twierdzenie, ze jedynie pies z otwartymi kacikami (wada dyskwalifikujaca) wyglada 'mesko' - w tych hodowlach znalezienie samca z prawidlowa glowa graniczy z cudem... (ja sie poddalam i niektore linie omijam SZEROOOKIM lukiem :twisted:).

Margo 29-01-2009 12:00

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 185650)

Wlasnie zerknelam i troche zglupialam... ;) Ale akurat ta rasa przeszla dokladnie co samo co mamy bedziemy chyba mieli z CzW... ;)

W Slowacji jest rasa psow podobnych do naszych podhalanow - Slovenský čuvač. Gdyby postepowano w ten sam sposob, jak proponuje sie zrobic CzW, czyli wprowadzic nazwe obowiazujaca, to Slovenský čuvač powinien zostac nazwany analogicznie do owczarka podhalanskiego, czyli jako owczarek slowacki. Jednak MIMO, ze slowo "čuvač" kompletnie nic w polskim jezyku nie znaczy postanowiono zatrzymac ta nazwe (choc pisana tak jak sie wymawia). I ZKwP bez problemu zarejestrowal "Czuwacza słowackiego". Nie ma wiec najmniejszych przeszkod, aby postapiono tak z wilczakiem.... :rock_3

Jesli chodzi o "przed" czy "po".... Na stronie wzorcow ras ZKwP (http://www.zkwp.pl/zg/index.php?n=A) widnieje "Czuwacz słowacki". A w samym wzorcu jest "SŁOWACKI CZUWACZ".... 8) Czekamy wiec na odpowiedz UWr.... :rock_3

Margo 29-01-2009 12:15

Quote:

Originally Posted by DanielZ (Bericht 185293)

Wynik juz masz.... a dalbys rade zapytac sie w klubie jakie sa szanse na jej spolszczenie? 8)

DanielZ 29-01-2009 13:06

Quote:

Originally Posted by Margo (Bericht 187247)
Wynik juz masz.... a dalbys rade zapytac sie w klubie jakie sa szanse na jej spolszczenie? 8)

Pewnie że się zapytam i będę pytał dotąd aż ... niema takiej emotikony :)
Trochę mały ten wynik no ale leprze to niż nic , będzie petycja zobaczymy ile się osób podpisze :)

Grin 29-01-2009 13:45

No ja też, ja też! Oczywiście że wilczak bez względu na prawidłowość (bądź nie) tłumaczenia. :D

All times are GMT +2. The time now is 01:31.