![]() |
Quote:
|
Nie ma żadnych obostrzeń w kwestii kantarka. Szczególnie na górskich odcinkach, gdy trasa prowadzi dość ostro w dół ciągnący pies może grozić połamaniem nóg.
Można sobie z tą sytuacją radzić na kilka sposobów: 1) Olać połamane nogi i wykorzystać spadek terenu aby nadrobić stracony czas na wspinanie się pod górę (stosowane przez wielu :D ); 2) Powiedzieć psu "wolniej"; pies idzie wolno; 3) Odpiąć psa z pasa i przypiąć linę do obroży; powiedzieć "noga", pies idzie przy nodze; 3) Oddać psa mężowi, niech on się z nim męczy; 4) Jeżeli żadna z powyższych metod nie skutkuje, można posłużyć się kantarkiem :D |
Quote:
U nas sprawdza sie w górach - jak przy ostym zejściu pies idzie za przewodnikiem. Jest to pomysł Przemka i juz wiele razy sie sprawdził. |
Ja stosuję jeszcze inną metodę (jak nie ma męża w pobliżu :twisted: ). Kantarka psu nie zakładam w górach, bo boję się (być może irracjonalnie), że swoim jakimś niezdarnych ruchem przy niezdarnym gramoleniu się przez bardzo kamieniste i skaliste szlaki zrobię mu krzywdę. Pies jest co prawda o niebo zwinniejszy od nas, ale bywały już momenty, gdy sam musiał chwilę pogłówkować, jak pokonać dany fragment.
W najtrudniejszym terenie, gdy nie da się iść z psem przy nodze, puszczam go przodem (lina ma chyba ze 3 metry, więc ma pole do manewru), czekam aż on pokona niebezpieczne miejsce, potem mówią mu "stój" i wtedy ja się gramolę. Na szczęście komendę "stój" ma nieźle opanowaną. :) |
Quote:
|
A więc panie sklepowe zapraszają do rasistowskiego sklepu : www.juliusk9-sport.pl :)
|
Quote:
http://juliusk9-sport.pl/pas-jogging...5-kg-p-23.html 8) |
Jako, że magazyn jest u Beaty to sobie spokojnie w niedzielę zobaczysz i poprzymierzasz :)
|
Quote:
|
Ekstra, zacieram ręce i czekam na przesyłkę no i na marzec :) super sklep!
|
Quote:
Myśłę, ze w naszym przypadku mają rzeczywiście wymiar pragmatyczny. Sama juz dochodzę do etapu , ze nie chce mi sie po raz tysiacpięcdziesiaty odpowiadac czy to wilk, czy lis, czy husky, czy dziwny owczarek:)) |
All times are GMT +2. The time now is 21:39. |