Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Zdraví a výživa (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=118)
-   -   Degenerativní myleopatie – základní fakta (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=16287)

Saren 20-05-2011 19:11

Y-Hati od Úhoště N/N
Děkujeme za test.

xica 20-05-2011 23:45

Barum Tasha N/DM

Diki moc Danielko ;-)

leila 24-05-2011 09:18

Gunner Malý Bysterec N/N :o)

ďakujeme

Slunko 27-05-2011 08:12

Sandy od Úhoště N/N
Dík.

Hanka 31-05-2011 07:57

Na přání majitele:
Bengie II Od Úhoště N/N

Mist 15-06-2011 13:46

Rena z Litavské kotliny N/DM.
Danielo děkuji!

CDaniela 15-06-2011 15:07

Jago spod Ďumbiera N/N

Helenasotis 15-06-2011 22:37

Felon Eden severu: N/N
Areia Sotis: N/N
Clif Sotis: N/N
Desire Sotis: N/N

Se svolením majitelů:
Anteia Sotis: N/N
Cessie Sotis: N/N
Cir Cleo Sotis: N/N
Corina Sotis: N/N
Dero Sotis: N/DM
Ecco Sotis: N/N
Eiko Sotis: N/N
Ellis Sotis: N/N

Všem moc děkuji za účast na testování ;-)

milancin 16-06-2011 00:31

Quote:

Originally Posted by Janiz (Bericht 377193)
My to máme takhle:

Fantazie z Vlčí chaloupky N/DM
Aitaná Norský vlk N/N

Děkuje Daniele za možnost otestování!!
A Artíkovi za Kůži. ;-)

ahoj
Tesime sa s vami a vsetkym gratulujeme. Je to uzasne, ze viac a viac cvc-iek je testovanych.
Ozaj pekne vysledky.

Undertaker 16-06-2011 03:46

Po tom co psala Helena asi nebude překvapením, že Kondor je minimálně přenašeč. Až vyrostu, tak vezmu zveřejněné výsledky a zbytek si dopočítám :lol:

Myslím, že Daniela už má skoro jasno jak to kde s DM je a není a mohli bychom mít všichni, ale zatím asi bohužel.

Tak mě napadlo k Daniele... můžeš se ptát už při odběru, jestli majitel souhlasí se zveřejněním? Nebo aspoň potom v mailu, ale zkrátka zveřejňovat co nejvíc a nezveřejňovat jen kvůli nesouhlasu majitelů?

DM je (naštěstí) nemoc podložená plně geneticky (ikdyž její projev je různý), ale myslím, že by bylo nejlepší co nejvíc výsledků veřejně. Není cílem zdiskreditovat přenašeče nebo dokonce psy postižené, ale mělo by být cílem tuto nemoc pokud možno omezit. Samozřejmě se správně seřazenými propritami např. příbuznost...znaky...DKK........DM

Helenasotis 16-06-2011 08:23

Quote:

Originally Posted by Undertaker (Bericht 386378)
Po tom co psala Helena asi nebude překvapením, že Kondor je minimálně přenašeč.

Kondor může být maximálně přenašeč ;) (nemáme nové odběry od Alkyony, tedy její výsledek nebudu předjímat) - pokud by byl DM/DM, nemohl by dát potomka N/N (Desire).

CDaniela 16-06-2011 09:37

Quote:

Originally Posted by Undertaker (Bericht 386378)
Tak mě napadlo k Daniele... můžeš se ptát už při odběru, jestli majitel souhlasí se zveřejněním?

Hodně majitelů zveřejňuje samo na anglickém a polském foru, vědí, že ta možnost existuje. Někteří se na mě obrátí s prosbou ať výsledek zveřejním, ty vidíš zde. Někdo povolí zaslat výsledek Daně Matušincové, ale nezveřejňovat. Já sama zveřejnění nenabízím, myslím, že by mohlo dojít k omylu (nekomunikuju jen v češtině) a to bych pak těžko vysvětlovala. Mimo to jen komunikace ohledně odběrů a vysvětlování konkrétních výsledků mi zabírá hodně času. Je otestováno 450 psů a s každým člověka musím komunikovat ... s některým nejednou. Někdo mi poděkuje, jiný podezírá z podujatosti atd ... Komunikace je pro mě náročnější než testování :lol:

Undertaker 16-06-2011 12:41

Jasně chápu... jen někteří sem nechodí a ani jim nedochází, že by třeba bylo fajn výsledek zveřejnit, že někdo třeba uvažuje o jejich psu atd., ale byla by to práce navíc, to máš pravdu.

CDaniela 16-06-2011 12:55

Quote:

Originally Posted by Undertaker (Bericht 386497)
Jasně chápu... jen někteří sem nechodí a ani jim nedochází, že by třeba bylo fajn výsledek zveřejnit, že někdo třeba uvažuje o jejich psu atd., ale byla by to práce navíc, to máš pravdu.

Byly by to hlavně dohady navíc. To už bych se asi zcvokla ...
Výsledky českých psů, kteří byli odebráni na bonitacích potovaly k Daně. Zahraniční majitelé, kteří mi vzorky posílají poštou nebudu dotazovat. Jsem si jistá, že 99% z nich sem chodí. Z wd ostatně ví, že možnost testování zdarma existuje. Ale chápu tvou zvědavost ;-)
Majitelé, kteří si nechají psa testovat a nechtějí zveřejnit výsledky je sdělují zájemcům o krytí, už jsem se s tím několikrát zpětně setkala.

CDaniela 16-06-2011 13:01

Jiank samozřejmě existuje možnost, že majitelé feny mohou požádat majitele krycího psa o zaslání stěru a já ho otestuju. Myslím, že každý kdo má psa testovaného, tuto skutečnost přizná.

Undertaker 16-06-2011 13:04

Quote:

Originally Posted by Helenasotis (Bericht 386400)
Kondor může být maximálně přenašeč ;) (nemáme nové odběry od Alkyony, tedy její výsledek nebudu předjímat) - pokud by byl DM/DM, nemohl by dát potomka N/N (Desire).

Potom je to jasný... je prostě fajn jak je tohle úžasně jednoduchá genetika :)
Předpokládám, že to má Dana už doma dopočítaný a už ví kterej NO za DM může :lol:

CDaniela 16-06-2011 13:09

Quote:

Originally Posted by Undertaker (Bericht 386509)
Potom je to jasný... je prostě fajn jak je tohle úžasně jednoduchá genetika :)
Předpokládám, že to má Dana už doma dopočítaný a už ví kterej NO za DM může :lol:

Vidíš a kdybys sledoval zveřejněné výsledky vědel bys, že Garuda z Peronowki je také N/N ! garuda je Kondor x Jolly, taže o genotypu Kondora není pochyb.

CDaniela 16-06-2011 13:11

Quote:

Originally Posted by Undertaker (Bericht 386509)
kterej NO za DM může :lol:

Tak to těžko ... může to být NO stejně tak jako vlk. A nebo mutace u psa který byl extrémně využíván k chovu.

Undertaker 16-06-2011 13:24

Quote:

Originally Posted by CDaniela (Bericht 386515)
Tak to těžko ... může to být NO stejně tak jako vlk. A nebo mutace u psa který byl extrémně využíván k chovu.

Je to asi jen čistě spekulace, ale myslím, že u NO mi přijde původ DM pravděpodobnější.

Ale s tou mutací mě tak napadlo... takže je možný, že kdyby se čistě teoreticky povedlo dotáhnout celý plemeno na N/N, že se pak DM stejně někde vyskytne... takže vlastně ani žádnej dopočítanej výsledek není úplně jistej, jistý je jen to, co je otestovaný :)

CDaniela 16-06-2011 13:29

Quote:

Originally Posted by Undertaker (Bericht 386524)
Je to asi jen čistě spekulace, ale myslím, že u NO mi přijde původ DM pravděpodobnější.

Ale s tou mutací mě tak napadlo... takže je možný, že kdyby se čistě teoreticky povedlo dotáhnout celý plemeno na N/N, že se pak DM stejně někde vyskytne... takže vlastně ani žádnej dopočítanej výsledek není úplně jistej, jistý je jen to, co je otestovaný :)

Teoreticky vzato ani to ne :lol::lol::lol: Zmutovat může i později. To je ale opravdu málo pravděpodobné.
Už nepij! :lol:

All times are GMT +2. The time now is 06:13.