Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wystawy (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Krajowa Stołeczna Wystawa Psów Rasowych (CAC) (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=20801)

GRABA 11-09-2011 19:26

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 402872)
Ja bym bardzo chciała, ale pierwszeństwo ma tu mamuśka, czekamy na Grabę:)

Dziekuję za "czerwony dywanik" hehe:) Ja jestem b. zabiegana, bo miałam teraz bieganko z pewną borderką, która cierpi na przypadłość Unkową z młodzieńczych lat, ale opłacało się pracować, bo dziś suczka pokonała konkurencję zgarniając tyt. Naj. Juniora (z własną pańcią).

A Bachuniu....... jejku, no maluszek jeden: "DUŻY, ŚRED. SILNY, O BDB PROPORCJACH, BDB TYP I WYRAZ, BDB SAMCZA GŁOWA, MOCNY
PROSTY GRZBIET ZAKOŃCZONY DOBRZE UŁOŻONYM ZADEM, BDB KĄT. KOŃCZYN PRZEDNICH I TYLNICH, BDB AKCJA ZA SWOBODNYM WYKROKIEM I POSUWEM, BARDZO PRZYSZŁOŚCIOWY PIESEK
Pan sędzia stwierdził, że jego największą zaletą jest CHARAKTER, sędzia
techniczny dodał tylko że śliczny piesek.:" - zatem starcik super:)
Larsik miał bieganko bez pańcia, z Olą, to chyba pierwszy raz był na ringu, ale i tak ocena doskonała:) Właścicielom dziękuję za prezentację:p

Gaga 11-09-2011 20:06

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 402970)
Dziekuję za "czerwony dywanik" hehe:)

Niom:P teraz sobie możesz na nim usiąść i być dumną do rozpęku. Gratulujemy mamusi i żałujemy że tak daleko bo wypadałoby wspólnie wypić za taki debiut:) (ale kto wie?może Zygzak pije?:rock_3)

jefta 11-09-2011 20:08

Quote:

Originally Posted by GRABA (Bericht 402970)
"DUŻY, ŚRED. SILNY, [...] BDB TYP I WYRAZ[...] BDB AKCJA ZA SWOBODNYM WYKROKIEM I POSUWEM

:lol: kto sedziowal?

Gaga 11-09-2011 20:12

p. Marek Czerniakowski

Wonderfull Wolf ES 11-09-2011 20:54

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 402976)
:lol: kto sedziowal?

tak, ocena jest super :) Suczysko ma:

"b. duża, średnio silna....akcja silna..."

ale to dobrze, chociaż nie lecą schematem :) i co ciekawe, chciał żeby psy szły a nie biegły :)

Gaga 11-09-2011 20:57

Mnie się podoba w opisach motyw siły, jakieś próby uciągu były?;)

Wonderfull Wolf ES 11-09-2011 21:12

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 402985)

hmmm, bardziej wyciągu :D

jefta 11-09-2011 21:29

Quote:

Originally Posted by Wonderfull Wolf ES (Bericht 402983)
ale to dobrze, chociaż nie lecą schematem :)

to schemat z wystaw ONkow, dlatego mnie rozsmieszyl i pytalam o sedziego :)

anula 11-09-2011 22:10

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 402985)

Bies sobie wzial do serca, bo próby uciągu były do końca wystawy :p - w opisie mamy "silna przestrzenna akcja" :shock:
Przej...., tak sie wyrywał sukinsyn, obojętne, czy szła chihuahua, czy molos - jeśli były jajka, trzeba było naburczeć...

PS. A szkola i szkoleniowcy wygladaja ok, dzisiaj bylam zwiedzac, podoba mi sie. Prowadzą tam tez "trudne" przypadki, n.p. labradora, ktory gyzie właścicielkę ;)

anula 11-09-2011 22:14

PS2. Czy "silna PRZESTRZENNA akcja" oznacza, ze biegł zakosami??? Jakos nie zaobserwowalam, ale rzeczywiscie gorzej mi sie go wczoraj prowadzilo...

Gaga 11-09-2011 22:25

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 402992)
Bies sobie wzial do serca, bo próby uciągu były do końca wystawy :p - w opisie mamy "silna przestrzenna akcja" :shock:
Przej...., tak sie wyrywał sukinsyn, obojętne, czy szła chihuahua, czy molos - jeśli były jajka, trzeba było naburczeć...

PS. A szkola i szkoleniowcy wygladaja ok, dzisiaj bylam zwiedzac, podoba mi sie. Prowadzą tam tez "trudne" przypadki, n.p. labradora, ktory gyzie właścicielkę ;)

Ja tak sobie pomyślałam, że po Twojej relacji aż dziw, że Biesiak BOBa nie zgarnął ;)

A do jakiej szkoły poszliście?

Irmina 11-09-2011 22:28

Witam! Podpytałam - silna, przestrzenna akcja - pewny ruch, dynamika....
a na psia.tv są zdjęcia i filmik..... Są nasze ogony!

Wonderfull Wolf ES 11-09-2011 22:38

A ja mam pytanie, bo w karcie mamy CWC, a w temacie jest CAC...

zastrzegam, że pytanie może nie mieć sensu, bo CWC=CAC powiedzą bardziej znający temat :D aczkolwiek jasności nie mam...

anula 11-09-2011 22:41

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 402996)
Ja tak sobie pomyślałam, że po Twojej relacji aż dziw, że Biesiak BOBa nie zgarnął ;)

A do jakiej szkoły poszliście?

mały off, ale co tam:
http://psiaszkola.waw.pl/
Blisko, na Bemowie, duuuuuzy teren, psy maja znaczny odstep miedzy soba na cwiczeniach, prowadzacych jest ok 5 na dwie grupy
Mniej lajtowo niz u Asi, ale chyba tego wlasnie teraz potrzebujemy. Pozytywnie, bez krzyku, na smaki, ale bywa i stanowczo (jak w przypadku w/w labka)
A na BOB-a musimy jeszcze poczekac - dostaniemy go chyba wylacznie na wystawie, gdzie bedzie tylko jeden wilczak ;)

jefta 11-09-2011 22:46

CWC=CAC
Certyfikat Wystawowego Championa=Certificate au Championnat

Wonderfull Wolf ES 11-09-2011 22:49

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 403002)
CWC=CAC
Certyfikat Wystawowego Championa=Certificate au Championnat

Czyli podejrzenia miałem słuszne :D dzięki :)

Wonderfull Wolf ES 11-09-2011 23:07

Quote:

Originally Posted by Gaga (Bericht 402996)

Ależ zgarnął : Burczał Oj Burczał - w skrócie BOB :twisted:8)

z Peronówki 12-09-2011 09:22

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 402993)
PS2. Czy "silna PRZESTRZENNA akcja" oznacza, ze biegł zakosami??? Jakos nie zaobserwowalam, ale rzeczywiscie gorzej mi sie go wczoraj prowadzilo...

Quote:

Originally Posted by Irmina (Bericht 402997)
Podpytałam - silna, przestrzenna akcja - pewny ruch, dynamika....

Nie, nie.... Racje ma jefta:

Quote:

Originally Posted by jefta (Bericht 402988)
to schemat z wystaw ONkow, dlatego mnie rozsmieszyl i pytalam o sedziego :)

"Przestrzenna akcja" to okreslenie sedziow od ONkow, bo tam jest to wymagane. "Przestrzenna akcja", czyli to co widzimy jako mocny wyrzut lap do przodu, mocny wyrok do tylu. Wymagany i niesamowicie ceniony jest u owczarkow, ale to wada wilczakow... Aby pies mial "przestrzenna, mocna akcje" musi miec mocne katowanie tylu (te nogi daleko w tyle) i przodu (czyli pieknie rozwinieta "klate") i do tego krotkie nogi. Nic z tego wilczak miec nie moze.... ;-)

Stad czesto te zmiany na lokatach na wystawach - dla sedziego od owczarkow (lub sedziego sedzujacego "na owczarki") typowy wilczak bedzie mial DENNY, MALO WYDAJNY, MALO EFEKTOWNY, SLABY ruch... :rock_3

PS1. "Malo wydajny", "malo przestrzenny" to w rzeczywistosci nie jest wada - bo dzieki takiemu ruchowi wilczak przebiegnie 100km (a wystawowy ONek nie). Generalnie powinno sie zmienic styl opisywania i u wilczakow pisac, ze maja WYDAJNY ruch. A ONki "malo wydajny ruch, gdzie pies traci mase energii na bezsensowne wyrzuty lap" ;)

PS2. Czasem daje sie "oszukac" sedziego wlasnie tym ciagnieciem - wtedy wilczaki "zgarniaja" ziemie lapami i wydaje sie, ze maja ladny wykrok... ;)

z Peronówki 12-09-2011 09:32

OK, latwo sie pisze, latwiej pokazuje... Wiec cos dla "wzrokowcow" ;)

Tutaj jest biegnacy owczarek - widac mocny wyrzut lap do przodu. Lapy laduja daleko przed piersia psa - ON mocno wyciaga je przed mostek.
(mam nadzieje, ze rozumiecie o co mi chodzi).
http://www.youtube.com/embed/GeT7TNdNhXw

A tutaj biegnace wilki - jak widac nie maja wyrzutu lap do przodu - lapy poruszaja sie "pod" wilkiem; w zasadzie nie sa wyrzucane do przodu przed mostek (w raczej wyrzucane sa minimalnie).
http://youtu.be/UzVcIL8N4EE
http://youtu.be/wrz64WBUw5s
(tu wilk biega od polowy filmu)
http://youtu.be/Brse_l9MyuY

z Peronówki 12-09-2011 09:36

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 402992)
Prowadzą tam tez "trudne" przypadki, n.p. labradora, ktory gyzie właścicielkę ;)

Wiem, ze labrador to brzmi smiesznie, ale.... czasem moze to mylic... Labardory sa obecnie rozne i takie o charakterze amstafa nie sa wyjatkiem (przepraszam amstafy za stereotyp). Kiedys Ivo odkrecal bernardyna... A to przeciez taka sliitasna rasa - rum, ratowanie ludzi, te sprawy... A akurat ten pies byl bardziej agresywny od kaukaza i podobno nie byl jakis wyjatkowo ostry jak na samce tej rasy... ;)

All times are GMT +2. The time now is 01:48.