Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Żywienie i zdrowie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=28)
-   -   serducho (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=22587)

Gia 25-10-2012 11:07

Quote:

Originally Posted by dorotka_z (Bericht 441832)
specyficzna budowa klatki piersiowej Gii :)

Dorotka cytat bombowy :twisted:

dorotka_z 25-10-2012 11:17

hehe, można jeszcze napisać, że masz tak samo jak wilczak długie nogi, ale to już będzie OT :)

Rybka 25-10-2012 11:23

W końcu- jaki pan taki kram. Nie zdziwię się jak Gia powie, że myjąc talerze lubi sobie czasem jakiegoś podrzucić pod sufit :D

Gia 25-10-2012 11:28

Nabijajcie się dalej :twisted: z tymi długimi nogami to pozory... ja jednak jestem typ włoski, czyli długi tułów :rock_3

z Peronówki 25-10-2012 11:59

Quote:

Originally Posted by dorotka_z (Bericht 441832)
Jak wiecej psów zostanie przebadane a własciele podzielą się wynikami będziemy mogli się przekonac. Może faktycznie specyficzna budowa klatki piersiowej Gii i wilczaka powoduje taką a nie inną budowę serca? :)

Co jest pewne i potwierdzone to fakt, ze serce wilczakow bije wolniej (bo to "wyczynowcy"). Wiem, ze u ludzi na serce ma wplyw zarowno dieta (inne bedzie mial miesozerca, a inne weganin), jak i aktywnosc (serce sportowca, a serce osoby ruchu unikajacej).
U Burych wplyw moze miec fakt, ze w rodowodach maja wilki - pytanie: jaki wlyw.? To wlasne dlatego probujemy zgromadzic ekipe, ktora pozwolilaby nam zaprosic p. Garnczarza lub pania Paslawka, aby porobili badania (z certyfikatami) wiekszej ilosci wilczakow z roznych linii. Aby wreszcie bylo wiadomo co dla naszych psow jest normalne, a co jest anomalia...

z Peronówki 25-10-2012 12:04

Quote:

Originally Posted by anula (Bericht 441309)
Zakladam nowy temat, poniewaz nie doszukalam sie tematu traktujacego stricte o psim sercu - abstrahujac psie uczucia oczywiscie - (albom ślepa):
- jakimi wadami serca zagrozone sa wilczaki najczesciej?

Tzn wiem o paru przypadkach problemow z sercem - jednak nie kazdy chcial sie dzielic informacja, co psu dokladnie jest. Ciezko wiec zbiera sie dokladne dane. Ale na chwile obecna przypadki, ktore zam roznily sie od siebie. Tzn nie ma jedej wady "typowej" dla naszej rasy.

Jednak spokojnie mozemy zerkac na choroby, ktore przesladuja ONki - to wlasnie je prawdopodobnie podziedziczyly nasze psy.
Problem w tym, ze oficjalnie ONki nie choruja na nic ;)

dorotka_z 25-10-2012 12:42

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 441850)
(...) To wlasne dlatego probujemy zgromadzic ekipe, ktora pozwolilaby nam zaprosic p. Garnczarza lub pania Paslawka, aby porobili badania (z certyfikatami) wiekszej ilosci wilczakow z roznych linii. Aby wreszcie bylo wiadomo co dla naszych psow jest normalne, a co jest anomalia...

Świetny pomysł. Być może na tej podstawie uda się stwierdzić co właściciela psa powinno martwić a co jest wilczakową normą. My przebadamy się ponownie na wiosnę i chętnie podzielimy wynikami.

anula 25-10-2012 20:13

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 441852)
Tzn wiem o paru przypadkach problemow z sercem - jednak nie kazdy chcial sie dzielic informacja, co psu dokladnie jest. Ciezko wiec zbiera sie dokladne dane.

Fakt - wad/chorob/problemow nie nalezy upubliczniać, poniewaz moze to byc wykorzystane przeciwko nam :(
Szkoda - ja naiwna myslalam kiedys, ze mozna sie wymienic doswiadczeniem bezkarnie...
Nie bede robic Biesowi kolejnego certyfikowanego badania - to nieoficjalne z b. dobrym wynikiem mi wystarcza. A i tak go najprawdopodobniej nie rozmnoze.

W tej chwili bardziej mi zalezy na tym, zeby wiedziec, czego moge oczekiwac w najblizszych latach - poza jakimiś zwykłymi pierdołami typu zraniona łapa i babeszjoza mam zdrowego i szczesliwego psa i mam nadzieje, ze dożyje on pięknego wieku co najmniej 15 lat (tfu tfu)

Rona 25-10-2012 21:19

Quote:

Originally Posted by z Peronówki (Bericht 441850)
Co jest pewne i potwierdzone to fakt, ze serce wilczakow bije wolniej (bo to "wyczynowcy"). Wiem, ze u ludzi na serce ma wplyw zarowno dieta (inne bedzie mial miesozerca, a inne weganin), jak i aktywnosc (serce sportowca, a serce osoby ruchu unikajacej).
U Burych wplyw moze miec fakt, ze w rodowodach maja wilki - pytanie: jaki wlyw.? To wlasne dlatego probujemy zgromadzic ekipe, ktora pozwolilaby nam zaprosic p. Garnczarza lub pania Paslawka, aby porobili badania (z certyfikatami) wiekszej ilosci wilczakow z roznych linii. Aby wreszcie bylo wiadomo co dla naszych psow jest normalne, a co jest anomalia...

Dr Patrycja Bednarz, zanim została psim kardiologiem przyjmowała w "naszym" gabinecie weterynaryjnym, teraz nadal przyjeżdża na konsultacje specjalistyczne. Serca wilczaków i wilków bardzo ją interesują, zwłaszcza, że zajmowała się już chorym wilczakowym serduchem.

Kiedy tylko pojawialiśmy się z Lorką do szczepienia, a akurat nie było tłumów w poczekalni, zawsze osłuchiwała ją starannie, dopytując się o tryb życia, ilość ruchu, itd. Lorka (tak jak dawniej Tinka) ma znaczną bradykardię i wiem od dr Patrycji, że jest to w rasie częste zjawisko, a u burych które dużo i szybko biegają wręcz norma. Tak samo zresztą jak u wilków.

dorotka_z 11-03-2013 19:00

A my powtórzyliśmy badania Baszti. Podobno słychać jakieś szmery, ale wszystko jest dobrze. Badanie do powtórki za rok, dwa tak profilaktycznie.

avgrunn 16-03-2013 18:53

u nas serducho bezszmerowe i bez zmian Pani Doktor Garncarz stwierdzila ze serducho ma idealne, a Pan Doktor Garncarz to samo powiedzial o slepiach :)

anula 16-03-2013 19:00

Quote:

Originally Posted by avgrunn (Bericht 451782)
u nas serducho bezszmerowe i bez zmian Pani Doktor Garncarz stwierdzila ze serducho ma idealne, a Pan Doktor Garncarz to samo powiedzial o slepiach :)

Pienkny i zdrowy - nic, tylko brać, wykorzystywać i słuchać, czy jeszcze żyje :p

avgrunn 16-03-2013 19:07

No ogolnie jestem z niego dumna, jak pisalam nie lubi przychodni weterynaryjnych bo mu sie zle kojarza, sa male i dziwnie pachnie, za to wybuzkowal Panstwa Garncarz i dostal pochwaly ze ma super charakter, takze dumnam z niego bardzo.

All times are GMT +2. The time now is 20:15.