Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Hodowla (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=30)
-   -   Hodowle w Wielkiej Brytani (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=20589)

Narvana 18-07-2011 23:12

Mysle, ze jesli dasz rade dotrzec na spotkanie do Poznej - byloby super :).
Zjawic sie moze kazdy! :)

jefta 19-07-2011 06:57

Wow!!! Poszcześcilo ci sie.

jedz do Poznej, zobacz co to sa wilczaki i porozgladaj sie za rodzicami dla twojego malenstwa. Wilczaki mocno sie roznia wygladem i charakterem wiec bedzie okazja sie w tym rozeznac.

hedeon 21-07-2011 00:14

No właśnie, jak to jest? Zauważyłem, że CSV różnią się miedzy sobą. Spostrzegłem krótkowłose i te o sierści dłuższej. Początkowo myślałem, że to różnice pomiędzy okrywą letnią i zimową. Chyba bardziej podobają mi się te o włosie dłuższym. I jak duże są różnice pomiędzy CSV we względzie charakteru?

Gaga 21-07-2011 08:26

Quote:

Originally Posted by hedeon (Bericht 396050)
No właśnie, jak to jest? Zauważyłem, że CSV różnią się miedzy sobą. Spostrzegłem krótkowłose i te o sierści dłuższej. Początkowo myślałem, że to różnice pomiędzy okrywą letnią i zimową. Chyba bardziej podobają mi się te o włosie dłuższym. I jak duże są różnice pomiędzy CSV we względzie charakteru?

Poza różnicami w bogactwie i jakości okrywy włosowej (a są rzeczywiście duże), możesz w danym czasie i miejscu zobaczyć psy, które właśnie zrzuciły futro i te, które postanowiły aktualnie chodzić w pięknym futrze:) Kolory też występują w różnych konfiguracjach. Do wyboru, do koloru :) To tak naprawdę temat-rzeka i chyba tylko lektura wzorca (na świeżo) plus obejrzenie wielu psów na żywo pozwoli Ci wyrobić sobie zdanie, co Ci się najbardziej podoba.
W charakterach jest olbrzymia rozpiętość, z łatwością zobaczysz te skrajnie wycofane i pełzające oraz te hop-do przodu, z dystansem i wylewne, odważne i strachliwe, łagodne i "monstery"....Tu też dobrze wyrobić sobie "oczekiwania" bo to jest doskonałym kryterium wyboru hodowli i rodziców przyszłego szczeniaka.
Poznanie na żywo to najlepszy pomysł, bo wzorzec sobie, hodowcy sobie a rzeczywistość czasem skrzeczy :twisted:...do tego dochodzi słynne "demo" wilczakowe.

z Peronówki 21-07-2011 13:11

Na wiekszosc pytan sa juz odpowiedzi... Ja tylko moge zaprosic Ciebie do Poznej... Stawiaja sie tu przedstawiciele wielu hodowli z roznych krajow... Mozna porownywac, porozmawiac, zobaczyc rozne "typy" CzW... A podczas rozmow przy ognisku nie robi sie PRa, ale zwykle rozmawia to tym, jakie numery potrafia wywinac wilczaki...

Quote:

No właśnie, jak to jest? Zauważyłem, że CSV różnią się miedzy sobą. Spostrzegłem krótkowłose i te o sierści dłuższej. Początkowo myślałem, że to różnice pomiędzy okrywą letnią i zimową. Chyba bardziej podobają mi się te o włosie dłuższym.

Wplyw na wlos ma wiele rzeczy:
-genetyka. Sa psy, ktore nigdy nie obrastaja - to psy ewidentnie (zbyt) krotkowlose... Co nie znaczy, ze ich dzieci nie beda ladnymi "niedzwiadkami" przy dobrym doborze partnera... ;)
- siersc letnia/zimowa - roznice sa GIGANTYCZNE ;)
- warunki zycia - zawsze o wiele bogatsza siersc beda mialy czeskie czy slowackie psy kojcowe, ktore czasem musza byc przygotowane na mieszkanie w nieocieplanych budach przy temperaturze -30 niz polskie "blokersy", ktore zime spedzaja z wlascicielami w mieszkaniu.... I do takich warunkow przystosowaly swoja szate...

Poza tym sa rozne tyly "dlugiego" wlosa. Typowa wilcza siersc ma rozna dlugosc - dlugi wlos jest na kryzie, grzebiecie i ogonie. Reszta ciala na wlos krotszy...
Sa tez wilczaki z sierscia w typie dlugowlosego ONka - dluga siersc maja na calym ciele... Jest to nieprawidlowa dla CzW okrywa wlosowa, mimo, ze niektorzy sie w niej lubuja... ;)

Quote:

I jak duże są różnice pomiędzy CSV we względzie charakteru?

Sa rozne "linie" wilczakow - "rodziny" maja swoje cechy charakterystyczne, ktore przebijaja sie u szczeniat. Potem masz inne hodowle i inne zaangazowanie hodowcow - inaczej w stosunku do ludzi bedzie zachowywal sie szczeniak wychowany i zyjacy w kojcu (ktory zna tylko swoja mame-psa), a inaczej ten wychowany w domu - w kontakcie z ludzmi...
I wreszcie NAJWAZNIEJSZA czesc to kupujacy... OGROMNY wplyw na praca wlasny przyszlego wlasciciela... To ile czasu poswieci na socjal, czy sie nie zniecheci...
Oczywiscie z jednym wilczakiem pracuje sie latwiej z innym gorzej.... Kazdy typ charakteru na tez swoje plusy i minusy... Pewne siebie szczeniaki, ktore latwiej sie socjalizuje czesto maja potem wiecej problemow z "agresja" i silowym rozwiazywaniem konfliktow... Te bardziej wycofane sa mniej skore do bojek... ale wyprowadzone na prosta sa calkiem fajnymi (i pewnymi siebie) kompanami, choc trudniejsze sa z nimi poczatki...

All times are GMT +2. The time now is 22:03.