![]() |
Ania, dam Ci na priva namiar na moja przyjaciółkę, która to ma od lat przy kilku sztukach dużych psów- podpytasz i będziesz wiedziała:) Poza tym...remember Bieszczady:D
|
Quote:
|
Quote:
http://www.elektrycznypastuch.pl/?pl...f-3004xw-20,13 składa się z kabla i obroży elektrycznej. chyba nie chodzi Ci o pastucha dla krów, gdzie pies dotykając drut z prądem zostaje kopnięty? |
Quote:
|
my mamy takiego pastucha co kopie prądem gdy dotknie się linki. kopnięcie jest dosyć nieprzyjemne, miałam okazje sie kilka razy przekonać na własnej skórze :/ ale nie jest to raczej nic co mogłoby zrobić psu krzywdę. nie wiem jakiej mocy on jest, popytam męża.
na początku mieliśmy takiego pastucha z obrożą, gdy pies zbliżał się do linki to obroża najpierw piszczała, a później kopała. tylko wyglądało to tak, że Dark piszczenia się nie bał, więc pół dnia pod siatką przesiadywał, obroża cały czas piszczała, aż w końcu bateria się wyczerpywała i pies brał się za demolkę linki i siatki :D więc tak średnio jedna bateria wystarczała na jeden dzień :/ a baterie do obroży dość drogie, bo jakieś nietypowe... a sama obroża też jakaś tandetna była i pod koniec jej żywota cały czas piszczała, bez względu na to czy była nowa bateria czy stara. więc ja tego nie polecam... za to jesteśmy bardzo zadowoleni z tego pastucha, którego teraz używamy, pies został ze 3 razy kopnięty i już się nie zbliża, skończyło się rozrywanie siatki i uciekanie na wioskę.. boję się tylko, że Dark kiedyś wykombinuje sobie, że przez siatkę da się przeskoczyć :/ :-D |
Quote:
|
no to taki drut kopiący by sie i u mnie przydał, bo tak jak u Jagody, to z obrożą nei spełniło swojego zadania, tylko narazie mam metalowe ogrodzenie, to chyba byłby problem? chyba całe by kopało i musiałabym jakoś izolować?
Anula, a może te paski są jakoś odizolowane z jednej strony, skoro mówisz o taśmie? coś takiego mnie również by interesowało. |
Quote:
|
My mamy taśmę rozciągniętą na wysokości 30 cm i 60 cm od ziemi i tak jak pisalam wcześniej skuteczne rozwiazanie i teraz jak psy mają 10 i 6 lat w zasadzie dla nich niepotrzebne i częśto prąd wyłączony a same taśmy wystarczają. Chyba że jak to mówią na wsi gdy jakaś suka ma cieczkę że jest psie wesele i schodzi się cała ferajna lub sąsiadka wypuści kury. Trzeba pamietać aby linki nie zarastały trawą czy aby nie były w krzewach.
Co do Bieszczad Gaga to zdecydowanie masz rację. Pozdrawiam |
obroze probowali moje znajome z owczarkami, i nie udalo sie:) bo pies robil duuzy wdech i sedl cala sila naprzod :) jasne kilka sekund jemu to bolalo ale kedy przekraczal linie kontaktu mogl isc gdzie chcial :) to obroza jej nie pomogla bo pies znal ze jesli szybko to uda sie :)
|
All times are GMT +2. The time now is 11:38. |