Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Sport i szkolenie (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=26)
-   -   VZ1 (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=1501)

Agnieszka 11-12-2004 00:23

Quote:

Originally Posted by Narvana
Aha No to chyba ze A mnie dzis cos rozklada Smarkam sie i gardlo mnie boli :|

<kryptoreklama> To weź Gripex... :mrgreen:

z Peronówki 11-12-2004 01:33

Quote:

Originally Posted by Gaga
Margo ! A do plywania jest tam stawek...po prostu jak na basenie olimpijskim...

Brrrr....ja do tych karpi nie wejde! :wink:

Quote:

Ja bym chyba nie dała rady. To są ważne egzaminy? Te na 10 i 20 km? Tzn. czy są ważne w hodowlance, czy tylko ten na 40?

Tzn aby nie mylic - mamy dwa typy egzaminow

- wytrzymalosciowki dla wilczakow
ZVP1 - 40 km
ZVP2 - 70 km
ZVP3 - 100 km
Bies biegnie, czlowiek jedzie, mozna sie zmieniac.

- wytrzymalosciowki dla ratownikow
VZ1 - 20 km na rowerze
VZ2 - 10 km na rowerze + 10 km marszobieg
VZ3 - 10 km na rowerze + 10 km marszobieg + 1 km plywanie
To jest test dla WLASCICIELA. Zaliczajac VZ3 dostaniecie tytul "zelaznego przewodnika".

Quote:

"wiesz moj pies ma zdane egzaminy VZ1 i VZ2" 8)

To zdanie powinno brzmiec: "wiesz, JA mam zdane egzaminy VZ1 i VZ2" :mrgreen:

z Peronówki 11-12-2004 01:47

Quote:

Originally Posted by leśniczyna
:) wiem, że wilczak da radę, ale CO Z CZŁOWIEKIEM?? Chodzi o kondycję, bo to czas człowieka jest gorszy chyba, prawda?:)

W testach VZ chodzi w zasadzie glownie o czlowieka. Fakt, ze molos tych testow nie zaliczy, ale typowe rasy ratownicze nie beda mialy z tym problemow.
Ratownik, ktory zaliczy VZ1, moze w latach nastepnych startowac juz tylko w VZ2 lub w VZ3. Test ten musi zaliczyc co roku. I o ile sie nie myle to na ocene doskonala. To gwarantuje, ze w czasie akcji ratownicy nie dostana zadyszki po przebyciu 2 km... :twisted:

VZ1 byl w tym roku prawdziwym testem dla wlascicieli. O psach nie wspomne.... :| Dla mnie osobiscie bylo ciekawe, czy uda sie nam z VZ2. Udalo sie i teraz bede (bo zadne z suczysk sie o to nie musi martwic) pracowac nad poprawa czasu.... 8)

Narvana 11-12-2004 10:08

Quote:

Originally Posted by Margo
Quote:

"wiesz moj pies ma zdane egzaminy VZ1 i VZ2" 8)

To zdanie powinno brzmiec: "wiesz, JA mam zdane egzaminy VZ1 i VZ2" :mrgreen:

No w sumie 8) :wink:

Narvana 11-12-2004 12:07

Quote:

Originally Posted by Agnieszka
Quote:

Aha No to chyba ze A mnie dzis cos rozklada Smarkam sie i gardlo mnie boli :|

<kryptoreklama> To weź Gripex... :mrgreen:

Gripex nie pomaga Cos czuje ze w lozku wyladuje :bigcry2

leśniczyna 11-12-2004 12:29

no fakt ;) VZ1 to zdam, musze tylko jeszcze nad czasem biegu popracować, ale teraz naderwane ścięgno - za słabo się rozgrzałam na siłowni - a później będę poprawiać czasy.:) Co prawda do pieska jeszcze rok..

A kiedy można zacząć biegać z psem i jeździć na rowerze? Tak ostro, jak kości i więzadła będą ukształtowane, ale jak to mniej więcej na miesiace się rozkłada?

Narvana 11-12-2004 12:45

Mi sie wydaje ze tak przed rokiem to nie mozna na rower psa brac (na intensywne treningi) bo moze miec dysplacje

Gaga 11-12-2004 21:07

Quote:

W testach VZ chodzi w zasadzie glownie o czlowieka. VZ1 byl w tym roku prawdziwym testem dla wlascicieli. O psach nie wspomne.... :| Dla mnie osobiscie bylo ciekawe, czy uda sie nam z VZ2. Udalo sie i teraz bede (bo zadne z suczysk sie o to nie musi martwic) pracowac nad poprawa czasu.... 8)

Po pierwsze zle kolezanko zacytowalas ...ale nie szkodzi ( post wyzej) :mrgreen:
A po drugie...20 km na rowerze to dla czlowieka jest "pikus" nawet w upale...na egzaminie byl tylko jeden klopot - koncowa gorka :twisted: ale mozna ja wziac na piechote :wink:
Tempo ponizej 15 km/h jest tempem spacerowym i nie ma szans sie zmeczyc...malo tego , w upal chce sie jechac szybciej zeby choc troche powiewu wiatru na twarzy zlapac :D
A ta druga dycha piechota mnie kusi ....kiedys stane do tego - z wilczakiem moim rzecz jasna..... moi koledzy, ktorzy nauczyli mnie chodzic po gorach niezle mnie przecwiczyli.....ja tam ufam we wlasne sily ...nawet troche zaluje, ze na drugim kolku nie zsiadlam z roweru ..ale narzucone zasady byly inne :mrgreen:
Tak czy siak.....wpisz mnie Margo na liste - pobiegne kiedys z Toba :rabit

Rona 11-12-2004 21:41

Quote:

Czyli Bies jedzie na rowerze, a człowiek biegnie :cheesy: A co w tym czasie robi PIES ?:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
A swoją drogą, gorąco podziwiam sportowców, którzy mają ambicję dorównać kondycyjnie Wilczakom CZ :lol: i gratuluję energii i zapału :D

Agnieszka 11-12-2004 21:51

Quote:

ZVP1 - 40 km
ZVP2 - 70 km
ZVP3 - 100 km

VZ1 - 20 km na rowerze
To jest test dla WLASCICIELA. Zaliczajac VZ3 dostaniecie tytul "zelaznego przewodnika".

No to już rozumiem :mrgreen: Dzięki za wyjaśnienia.

Agnieszka 11-12-2004 21:55

Quote:

Po pierwsze zle kolezanko zacytowalas ...ale nie szkodzi ( post wyzej) :mrgreen:

;p

Quote:

A po drugie...20 km na rowerze to dla czlowieka jest "pikus" nawet w upale...na egzaminie byl tylko jeden klopot - koncowa gorka :twisted: ale mozna ja wziac na piechote :wink:
Tempo ponizej 15 km/h jest tempem spacerowym i nie ma szans sie zmeczyc...malo tego , w upal chce sie jechac szybciej zeby choc troche powiewu wiatru na twarzy zlapac :D

Na rowerze to pewnie :) A ja myślałam, że to trzeba biec :oops:

konek 12-12-2004 09:40

Quote:

ZVP1 - 40 km
ZVP2 - 70 km
ZVP3 - 100 km

VZ1 - 20 km na rowerze

Ok, tylko w biegu wytrzymałościowym jak doprowadzić do zmiany z psem :lol:
Jeżeli możesz to podaj normy czasowe do ZVP. Pozdrawiam z lubelszczyzny

leśniczyna 12-12-2004 16:51

hm żelazny przewodnik... ale zasłużyć na ten tytuł... lata pracy, trzeba zacząć teraz, choć pies za rok:)

Ori 13-12-2004 12:04

Witaj Bozenko! :)
ZVP1 czyli 40 km to 3h20min aby zdac na ocene doskonala, testy sa jesienia i wczesna wiosne kiedy psu biega sie lepiej
zmieniac sie podobno mozna, bieg zalezy od terenu ale podobno zwykle robi sie 5km okrazenia wiec np po 4 kolkach mozna sie zmienic z druga osoba
nie mozna robic zmian tylko przy biegach ratowniczych VZ
pozdrawiamy :cheesy:

z Peronówki 19-12-2004 14:25

Quote:

Originally Posted by leśniczyna
A kiedy można zacząć biegać z psem i jeździć na rowerze? Tak ostro, jak kości i więzadła będą ukształtowane, ale jak to mniej więcej na miesiace się rozkłada?

Rozne jest podejscie - my nie robimy wiekszych wyjazdow do czasu, az pies skonczy rok. Tzn tak 10 km raz, dwa razy w tygodniu w spacerowym rowerowym tempie. Potem robimy przeswietlenie, aby zobaczyc, czy pies bedzie mogl byc obciazany, czyli czy nie ma dysplazji. Ale i wtedy nie ma zadnego forsowania. Maksymalnie do 40 km dziennie raz w tygodniu, ale dostosowujac sie do psa. I oczywiscie od poczatku pies, ktory biega dostaje glukozamine, na smarowanie stawow.
Jak jest cieplo, to raz na jakis czas robimy wypady na 70-80 km i w zasadzie codziennie kolo 10 km "na kapiel".
Spacery, aby psy poszalaly sa "bonus".

Konkretne szkolenie "na maksa" robilabym dopiero jak pies ma min 2 lata, bo wczesniej sie jeszcze rozwija i mozna niezle namieszac...

Quote:

Tak czy siak.....wpisz mnie Margo na liste - pobiegne kiedys z Toba

OK, biore na slowo....i mam swiadkow! :D

Quote:

Originally Posted by Rona
Czyli Bies jedzie na rowerze, a człowiek biegnie

Myslalam nad poprawieniem tej literowki, ale Bies do CzW tez pasuje.... Nawet swietnie pasuje... :)

Quote:

Originally Posted by Ori
zmieniac sie podobno mozna, bieg zalezy od terenu ale podobno zwykle robi sie 5km okrazenia

Tzn kolka po 5 km sa jedynie w Roudnicy w Czechach. Na Slowacji jedno okrazenie ma 20 km.... :) Przy 100 km ma 25 km.

Gaga 19-12-2004 15:26

Quote:

OK, biore na slowo....i mam swiadkow! :D

.

To teraz wtopilas :cheesy: Nie od parady rzucilam to wyzwanie.....aby nie dac mi wygrac walkowerem musisz cos w tym kierunku zrobic ( zindoktrynowac suki ??? :twisted: )
A glikozaminy w jakiej formie psom podajecie ?

z Peronówki 19-12-2004 16:34

Quote:

To teraz wtopilas :cheesy: Nie od parady rzucilam to wyzwanie.....aby nie dac mi wygrac walkowerem musisz cos w tym kierunku zrobic ( zindoktrynowac suki ??? :twisted: )

OK, podejmujemy rekawice.. :)

Quote:

A glikozaminy w jakiej formie psom podajecie ?

Kupujemy kapsulki w sklepach dla kulturystow. Jest tansza, od tych z apteki czy od weta i ma jedna wielka zalete: kapsulki maja wieksza zawarotsc glukozaminy, wiec zamiast 3-4 sztuk na psa starczy 1 na dwa trzy dni.... No i dodatkowo Przemek sie tez czasem zalapie... :wink:

szaman 29-12-2004 20:36

Chciałabym spróbować swoich sił z własnym psem (ale nie wilczakiem) w:VZ1 i VZ2. Gdzie mam na to szansę?
Czy na jakimś Waszym zjeździe w Poslce lub na polskiej boniatcji nie da się zorganizować czegoś takiego? Ale skoro to test dla ratowników, to chyba nie. :frown:
A w Czechach to gdzie?

Narvana 29-12-2004 21:28

Z tego co wiem to mozna np na obozach takich jak Lazne Tam byly te egzaminy :) Witamy w szeregach Szaman-ja tez bym chciala taki test z nie-wilczakiem :P

Agnieszka 29-12-2004 22:47

Szaman hmm... masz Husky?

All times are GMT +2. The time now is 23:34.