Wolfdog.org forum

Wolfdog.org forum (http://www.wolfdog.org/forum/index.php)
-   Wystawy (http://www.wolfdog.org/forum/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Lista czarnych sedziowskich owiec (http://www.wolfdog.org/forum/showthread.php?t=11707)

OneUnited 15-09-2009 10:46

A ja z tobą Kamil się nie zgodzę . Uważam że może nie ranking a informacja na temat takich sędziów którzy nie mają pojęcia wogóle o rasie powinna się pojawić . Ja sam w przeciągu dwóch tygodni usłyszałem wiele przykrych słów na temat psów które były wystawiane i moim zdaniem nie tylko były nie miłe ale też daleko odbiegające od wzorca.
Jeżeli sędzia stwierdza ze pies mu się nie podoba to niech powie to do właściciela a nie przy wszystkich którzy znajdują sie na ringu. Może mi się nie podobać może i nie podoba mi się . I powiem ze akurat nie chodziło o mojego psa tylko o innych i było mi napewno przykro tak samo jak tez tym którzy tego słuchali i wystawiali swoje psy. Sędzia jest od oceniania nie od krytykowania.

Narvana 15-09-2009 12:00

Quote:

Originally Posted by Kamoszka (Bericht 236123)
Mnie np. wkurza jak sedzia oceniajac psa wcina wafelki i rurki z kremem i pochyla sie ogladajac zeby

hehe, z takim czyms sie nie spotkalam tez na wystawach, ale... na agility. Za czasow trenowania i jezdzenia na zawody z Trejsi, mialam podobny przypadek. Biegne z suka, biegne, patrze, a sedzia pali cygaro :lol:

Kamoszka 15-09-2009 12:09

Quote:

Originally Posted by Narvana (Bericht 236165)
hehe, z takim czyms sie nie spotkalam tez na wystawach, ale... na agility. Za czasow trenowania i jezdzenia na zawody z Trejsi, mialam podobny przypadek. Biegne z suka, biegne, patrze, a sedzia pali cygaro :lol:

rurki z kremem, cygaro... moze ten kształt ma cos w sobie:lol:

Kamoszka 15-09-2009 12:25

Quote:

Originally Posted by OneUnited (Bericht 236148)
A ja z tobą Kamil się nie zgodzę .

Odwieczny konflikt Wawa-Poznań;-)
Quote:

Uważam że może nie ranking a informacja na temat takich sędziów którzy nie mają pojęcia wogóle o rasie powinna się pojawić . Ja sam w przeciągu dwóch tygodni usłyszałem wiele przykrych słów na temat psów które były wystawiane i moim zdaniem nie tylko były nie miłe ale też daleko odbiegające od wzorca.
Jeżeli sędzia stwierdza ze pies mu się nie podoba to niech powie to do właściciela a nie przy wszystkich którzy znajdują sie na ringu. Może mi się nie podobać może i nie podoba mi się . I powiem ze akurat nie chodziło o mojego psa tylko o innych i było mi napewno przykro tak samo jak tez tym którzy tego słuchali i wystawiali swoje psy. Sędzia jest od oceniania nie od krytykowania.

Myślę, że najważniejsze to co sami myślimy i najlepiej samemu się przekonac. Każdy z nas może sobie stworzyc "czarna liste", ranking czy jak tam zechce sobie to nazwac.Z ocenami jest tak, że jak pisałem wcześniej jednemu może sie podobacsposob ocenian a drugiemu nie. Mozemy powymieniac sie informacjami przy okazji spotkan, poopowiadac co sie nam podobalo a co nie. Mysle ze internet nie jest dobrym polem manewru do tego typu działań. Sa sedziowie ktorzy dana rase sedziuja od niedawna i potrafia sie do tego przyznac, a sa tez tacy ktorzy uwazaja ze zjedli wszystkie rozumy i wymyslaja nowy wzorzec i wedlug niego oceniaja.
Ja raz po wystawie dalem upust moim emocjom n.t. profesjonalizmu sedziowania, zostalem zjechany bo innym sie podobalo.I choc zdania n.t. tej sedziny nie zmienilem to nie bede chyba wiecej rzucal nazwiskami na forum. Co innego przy piwku w milym gronie...:)
A co do sedziow ktorzy sie nie znaja na rasie... Takich chyba nie ma co? Skoro ZKwP daje im uprawnienia...:twisted::twisted::twisted:
p.s. jak ryby?

Rona 15-09-2009 13:23

Quote:

Originally Posted by Kamoszka (Bericht 236172)
O
A co do sedziow ktorzy sie nie znaja na rasie... Takich chyba nie ma co? Skoro ZKwP daje im uprawnienia...:twisted::twisted::twisted:
p.s. jak ryby?

Racja!!! :rock_3 Jeśli wystarczy zarejestrować przydomek hodowlany, żeby nazwać się "hodowcą", kupić jednego psa, żeby zostać "znawcą rasy", dwa psy aby awansować na "behawiorystę", itd. itp. to czego wymagać od sędziów, hehe...:lol::lol::lol:

OneUnited 15-09-2009 13:59

O jakim mówisz konflikcie ??????

wilczakrew 15-09-2009 14:20

Quote:

A ja z tobą Kamil się nie zgodzę . Uważam że może nie ranking a informacja na temat takich sędziów którzy nie mają pojęcia wogóle o rasie powinna się pojawić . Ja sam w przeciągu dwóch tygodni usłyszałem wiele przykrych słów na temat psów które były wystawiane i moim zdaniem nie tylko były nie miłe ale też daleko odbiegające od wzorca.

Ja się z Toba zgodzę, bo nie ma niczego nagannego w tym, że ludzie wymieniają sie informacjami na temat sędziowania. To czy ktoś pojedzie do tego sędziego drugi raz jest jego sprawą. Ja osobiście lubię jak dany sędzia sędziuje mojego psa po raz kolejny, bo wiem wtedy jak ewoluuje jego wiedza na temat rasy. Lubię sędziego , który potrafi się do tego przyznać, ze ta czy inna rasa jest mu daleka i zachowuje się neutralnie bez wpisywania czy wymyślania idiotyzmów. ( czyt. Nie chodzi tylko o mojego psa ) Wybiera swój typ i nie wymyśla wad na siłe innym psom czy sukom dając im przy tym oceny doskonałe. Komentowanie tego na głos przy ringu jest już naganne. Nie mam dużego dorobku wystawowego, ale doskonale pamiętam jak jedna szanowana długoletnia hodowczyni na jednej z wystaw tzw dużej rangi dostała ocene dobrą za brak okrywy włosowej. Skomentowała i nie opluwała sędziego wyzwiskami jak to robią inni. Nie o to w tym chodzi, bo zupełnie jest czymś innym poinformowanie nawet w formie żartu , a zupełnie czymś innym dodawanie epitetów do konkretnej osoby. Ja dalej będe jeździł i nie dla tego, ze to lubię czy lubi to mój pies. Odpowiada mi atmosfera i to wszystko, co jest poza tym kwadransem na ringu. Zawsze jest fajnie , sympatycznie i zawsze komuś można szczerze pogratulować zwycięstwa. Bo o złote kalesony nie gramy, a i jakie znaczenie tak naprawdę mają wystawy to Ci, co na nie jadą doskonale wiedzą.
Z kazdej będzie ten zadowolony i ten mniej zadowolony jak i ten zupełnie niezadowolony.

Kamoszka 15-09-2009 18:35

Quote:

Originally Posted by OneUnited (Bericht 236198)
O jakim mówisz konflikcie ??????

Co z Ciebie za warszawiak jak nie wiesz, ze od dziada pradziada POZNANIACY nie lubia sie z warszawiakami:twisted:
zreszta na ostatniej wystawie nie odczules?:rock_3

OneUnited 15-09-2009 18:38

KAMOSZKA słuchaj jeśli masz coś do powiedzenia to powiedz a nie wysyłasz mi jakieś dziwne wiadomości na PRYWATNE WIADOMOŚCI bo sobie tego nie życzę. A od Warszawy to z daleka się trzymaj

Kamoszka 15-09-2009 18:46

Quote:

Originally Posted by wilczakrew (Bericht 236200)
Ja się z Toba zgodzę, bo nie ma niczego nagannego w tym, że ludzie wymieniają sie informacjami na temat sędziowania. To czy ktoś pojedzie do tego sędziego drugi raz jest jego sprawą. Ja osobiście lubię jak dany sędzia sędziuje mojego psa po raz kolejny, bo wiem wtedy jak ewoluuje jego wiedza na temat rasy.

O wszystkim tym napisałem wyżej. Nie ma nic zlego w wymianie opinii i doświadczeń n.t. sedziego ale po co od razu angażowac w to miliony ludzi wchoch na WD? Wieszks kto jest poczatkujacy nie pojedzie na zadne wystawy bo kazdy zaraz cos napisze nawet o najlepszym sedzim i sprawa utopiona. Mysle ze takie rozmowy powinny sie toczyc na duzo mniejszym polu niz internet. No chyba ze chodzi o to zeby zniechecic reszte i samemu byc na wystawie na ktorej sedziuje ulubiony sedzia:rock_3 A to juz zupelnie inna sprawa... Fajnie jak ktos zyczliwy podpowie ale jak widac w siednim temacie mamy calkiem inne zdanie n.t. p.Dzidt. I jaki z tego wniosek? KAZDY MA SWOJE ZDANIE i nie warto wieszac psow na osobie ktorą jedni chwalą a drudzy ganią. Chyba że powstanie temat "Lista białych sędziowskich gitów" w ktorym będziemy chwaliych dobrych:p

Kamoszka 15-09-2009 18:51

Quote:

Originally Posted by OneUnited (Bericht 236303)
KAMOSZKA słuchaj jeśli masz coś do powiedzenia to powiedz a nie wysyłasz mi jakieś dziwne wiadomości na PRYWATNE WIADOMOŚCI bo sobie tego nie życzę. A od Warszawy to z daleka się trzymaj

Oj przepraszam, ale zaznaczyłem zeby to wszystko wyslac do smietnika (kosza) a wyslalo do Ciebie. No tak-komputer tez kupowalem w Poznaniu wiec sam jakos skojarzył...:rock_3 Spoko spoko nie boj sie inwazji na Wawkę. Podróżuję autostradami a ta na szczęscie kończy się na wysokości Daniela wiec do wawy nie zajezdzam8) A poza tym wiesz jakoś nie po drodze... Tak jak A i F:rock_3:rock_3:rock_3
P.S. Dostałeś ryby zawinięte w gazetę?

OneUnited 15-09-2009 18:58

Nie wytykaj kto ma z jakiego miotu psa . Spotkamy się wcześniej niż myślisz. A jak nie umiesz posługiwać się Poznańską enigmą to maszyne do pisania sobie kup. Wy powstanie mieliście tylko raz jak wpadne na miedzy narodówke to bedzie drugie . Nie daruje Ci tego co napisałeś ziemniaku

Kamoszka 15-09-2009 19:07

Quote:

Originally Posted by OneUnited (Bericht 236311)
Nie wytykaj kto ma z jakiego miotu psa . Spotkamy się wcześniej niż myślisz. A jak nie umiesz posługiwać się Poznańską enigmą to maszyne do pisania sobie kup. Wy powstanie mieliście tylko raz jak wpadne na miedzy narodówke to bedzie drugie . Nie daruje Ci tego co napisałeś ziemniaku

Zacytuje Rycha Peję: "..Powstanie wiele znaczące, bo jedyne wygrane. Paderewski wysiadł u nas nim odwiedził Warszawę..."

Po pierwsze to nie ziemniaku tylko PYRO!!!
Po drugie:zapraszam - to poznańska gościnnośc:lol: i pewnie słyszeliście o niej w wawce więc mniemam że stąd tekst o rychłym spotkaniu. Ja na to na lato!!! (nie mylic z prezesem PZPN)8)
i nie chce mi się już dłużej prowadzic tej rozmowy ktora absolutnie nie ma zwiazku z tematem.Serio przyjedz, pogadamy. Niech wygra lepszy:)
Chyba w weekend będzie okazja do konfrontacji:twisted:
to juz 2 osoby chca ze mna pogadac: najpierw wilczakrew a teraz OneUnited :)

btd 15-09-2009 19:24

Ty, ty nie zapominaj o powstaniach śląskich!

Ale jedno jest pewne - to nasze strony potrafiły zrobić coś co nie było porażką :)

Nasze, bo uważam się za hanysa mimo że część mojej rodziny to Pyry :)

Nie zebym coś miał do Grzesia, bo go lubię (ups wydało się ;-) ), ale wiesz, to gorol ;-)

Kamoszka 15-09-2009 19:36

Quote:

Originally Posted by btd (Bericht 236320)
Nie zebym coś miał do Grzesia, bo go lubię (ups wydało się ;-) ), ale wiesz, to gorol ;-)

spoko spoko, nic sie nie wydalo. Tzn nie teraz. Od dawna ludzie szeptali za plecami że Ty i Grzesiek...:oops:
Pyry i hanysy... hmmm... kluski śląskie:p jak dla mnie może byc:)
hanysy i gorole to tak jak pyry i warszawka:rock_3
no to robimy nowy podział wilczakowej Polski hehe

sssmok 15-09-2009 19:41

Eeee... Wy tak na serio z tymi pyrami?

OneUnited 15-09-2009 20:05

Jak to powiedział swojego czasu Maklakiewicz w super filmie HYDROZAGADKA

A WIĘC WOJNA

Gaga 15-09-2009 20:57

Quote:

Originally Posted by Kamoszka (Bericht 236315)
Serio przyjedz, pogadamy. Niech wygra lepszy:)
:)

Co prawda moje korzenie z Poznania pochodzą ale jednak jestem warszawianką i wkurza mnie jak najwięcej o Warszawie mogą powiedzieć ci, którzy tu wpadają raz na jakiś czas i ...się gubią :twisted: Po coś ta autostrada nie przebiega przez stolicę :p
A Poznań.. co to jest Poznań?.a takie miasteczko pod Warszawą :rock_3

AngelsDream 15-09-2009 21:03

Quote:

A Poznań.. co to jest Poznań?.a takie miasteczko pod Warszawą
Ale za to mają zajebiste eklerki w karmelowej polewie.

OneUnited 15-09-2009 21:10

GAGA no zatkało mnie . ale dobrze im dowaliłaś

All times are GMT +2. The time now is 03:36.